Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

"Glutenfri trend inte en lösning för alla"

Publicerat söndag 10 januari 2016 kl 12.37
"Det finns annat man kan lägga tid och energi på"
(7:09 min)
Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Den glutenfria trenden har varit stark de senaste åren. Men det finns ingenting som bevisar att man mår bättre av att äta glutenfritt, såvida man inte lider av celiaki. Det säger professor Anneli Ivarsson.

Lyssna på Carin Hjulströms intervju med professor Anneli Ivarsson.

- Jag stödjer att vi människor letar efter sätt att må bättre, men det är synd när människor följer den ena trenden efter den andra. Och det finns inga vetenskapliga bevis för att glutenfritt är bättre.

Det säger Anneli Ivarsson, professor i folkhälsovetenskap vid Umeå universitet.

Hon oroas av den glutenfria trend som blivit allt mer utbredd de senaste åren.

-Det finns annat man kan lägga tid och energi på, till exempel att äta mer grönsaker. Det är vetenskapligt bevisat att det mår vi bra av.

Samtidigt har Sverige den högsta andelen personer som lider av celiaki i världen.





Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".