Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Zazzis sötpotatisbåtar

Publicerat lördag 16 januari 2016 kl 12.00
"Ta en ny ingrediens i månaden som du tar in i ditt kök"
(7:20 min)
Sötpotatisar
1 av 2
Sötpotatisen ska delas på längden. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Efter en tid där festmåltiderna avlöser varandra kan det vara skönt att återgår till vardagen, men vardag behöver inte betyda tråkigt. Lär dig använda sötpotatisen på ett nytt sätt. 

Lyssna på minas intervju med Alexandra Zazzi om sötpotatis.

Sweet potato skins

  • 4 personer
  • 4 sötpotatisar (medelstora)
  • olivolja att pensla med
  • 1 klick smör
  • 2 msk mjölk
  • 100 g fetaost
  • 100 g fryst bladspenat
  • salt & peppar
  • 1 dl riven ost, styrka efter smak
  • 0,5 dl knaperstekt bacon i tärningar alternativt 1 liten näve pinjenötter
  • God sallad att servera till

Gör gärna så här: 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta och skrubba potatisen lätt.
  3. Gör några hål med sticka i varje potatis och pensla runt med olivolja.
  4. Baka i ugn ca 40 minuter. Känn med sticka att de är mjuka.
  5. Låt svalna något och dela på mitten (på längden).
  6. Gröp ur innanmätet med en sked och lägg i en skål, mosa med puréstöt tillsammans med smör, mjölk och smulad fetaost.
  7. Pensla halvorna med olivolja och ställ in ytterligare 10 minuter i ugnen.
  8. Stek spenaten med lite skivad vitlök och en skvätt olivolja, salta och peppra. Rör ner i moset.
  9. Fyll ”potatisbåtarna” och ställ tillbaka på plåten samt strö över riven ost.
  10. Om du avvänder pinjenötter strö på dem också.
  11. Ställ in i ugnen ca. 15 minuter tills osten smält och fått färg.

Servering:

Strö eventuellt över bacon och servera tillsammans med en god sallad.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".