Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Det hetaste receptet till P4 Extras publik

Plockmat för alla tillfällen

Publicerat måndag 7 mars 2016 kl 14.58
"Du tog den i en tugga. En tjej hade nog tagit den i två!"
(5:30 min)
Plockmat. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Plockmat. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Sebastian Schauermann och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 3
Sebastian Schauermann och Erik Blix spanar in det goda. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Kocken och krögaren Sebastian Schauermann har lagat mat till storheter som BB-King, Peter Gabriel, Pink Floyd, Björk, Paul Simon, Patti Smith, och alla dessa musiker har ätit med händerna. Det handlar om plockmat. Nu har han samlat 100 av dem i en bok.

Lyssna på Eriks intervju med Sebastian och ta del av det mest spännande plockmats-recepten här.

Gemensamt med artisterna är att de är polarpristagare och Sebastian har serverat maten vid mottagningarna. Då passar det bra med snittar och andra rätter som man på svenska kallas för plockrätter men som internationellt heter fingerfood. Seabstian har nu samlat recepten i boken 100 fingerfood men han säger att det kommer nya rätter hela tiden.

Fish Taco är en av de hetaste rätterna just nu och här är receptet:

12 stycken

250 gram färsk laxfilé som är genomfryst
grillkrydda till fisk
1 paket vetetortilla

Salsa:
1 hård mango
1 tomat i små tärningar
En halv gurka i små tärningar
100 gram papaya i små tärningar
1 chili finhackad
25 gram koriander finhackad
2 matskedar olivolja
saften av 1 lime
salt och peppar

Avokadokräm:
2 avokador
en halv deciliter olivolja
2 matskedar limesaft eller vinäger
salt och peppar

Krydda den genomfrusna laxfilén med en god grillkrydda som passar fisk. Stek laxen hastigt runt om och skär i 12 tunna skivor. Bland salsan och krydda sist med olivoljan, limesaften, salt och peppar. Mixa till en slät avokadocréme, smaka av med salt och peppar. Skär runt ett glas eller stansa tortillan i mindre runda bitar, cirka 10 centimeter i diameter. Stek bitarna på båda sidor i torr stekpanna, eller direkt på plattan (inte på induktionshäll). Lägg en tesked avokadocréme och en tesked salsa på varje tortilla, toppa med laxskiva.

 



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".