Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Apfelstrudel - gott när vinter övergår i vår

Publicerat lördag 2 april 2016 kl 13.30
"Det är lite söt-salt-syrligt och det tycker jag är vansinnigt gott!"
(5:45 min)
Carin Hjulström och Alexandra Zazzi
1 av 2
Carin Hjulström och Alexandra Zazzi Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio
En Apfelstrudel.
2 av 2
Apfelstrudel enligt orginalrecept från Wien. Foto: Pimpinellus/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0.

Österrikes nationalrätt är söt och god och fylld med äpplen - men degen är allt annat än söt. Och bakas ut på ett lakan! Alexandra Zazzi berättar hur det går till att göra Apfelstrudel från grunden.

Lyssna på Carins intervju med Alexandra efter klockan 12.40.

Apfelstrudel

6-8 bitar

Degen:

  • 1 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • c.a 0,5 dl ljummet vatten eller öl
  • 1 ägg
  • Ev mer mjöl till utbakning
  • 50 g skirat smör till pensling

 

Fyllningen:

  • 6 äpplen, gärna krispiga, något syrliga
  • Saften av en halv citron + vatten
  • En näve vita russin blötlagda i 2 msk mörk rom
  • 4 msk råsocker
  • 1 näve grovt hackade valnötter
  • 0,5 dl skorpsmulor, helst egensmulade, gärna lite grövre
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 tsk kanel
  • Florsocker för pudring

Ugnstemperatur 200 grader


Gör gärna så här

Degen:

Blanda salt och mjöl. Vispa ihop ägget, oljan och vattnet. Rör i vätskan lite i taget i mjölet. Degen skall bli smidig men inte klibbig, tillsätt ev extra mjöl. Låt vila inlindat i plastfolie i 1 timme. Gör fyllningen under tiden.

 

Fyllningen:

Kärna ur och skala äpplena, skär i små kuber 1x1 cm, lägg i blöt i 10 minuter med citronsaften och lite vatten så att det täcker, tyng gärna ned med ett fat.

Blötlägg russinen i rommen lika länge, rör om då och då.

Rosta valnötterna i en teflonpanna, strö över sockret och lägg i smöret, kanelen och de avrunna äpplena. Låt sjuda samman i 5 minuter, vänd i russinen och skorpsmulorna. Låt svalna.


Mitt knep för att göra riktigt tunn deg är att använda mig av två ark nonstick ugnsfolie.

Strö mjöl på det undre arket, platta ut degen med händerna och lägg på andra arket. Kavla ut riktigt tunt med kaveln så att det blir lika stort som arket.

Låt det undre arket vara kvar, pensla på skirat smör över hela degen, lägg ut fyllningen över 1/3 av den (på längden) rulla försiktigt samman med hjälp av arket. Låt ligga kvar på arket, med skarven nedåt, pensla med smör och baka av i ugn i ca 40 minuter tills den blivit gyllene. Pensla med smör ett par gånger under bakningen. Pudra med florsocker innan servering.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".