Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Alexandras sparrisrisotto

Publicerat lördag 20 maj kl 15.57
"I med buljong, rör om, i med buljong, rör om"
(7:29 min)
Alexandras Risotto.
Alexandra lagar risotto. Foto: Alexandra Zazzi

Du får aldrig lämna grytan. det är den allra viktigaste läxan för den som vill lära sig att laga en riktigt god risotto.

– Duttandet med buljongen är det som är hela hemligheten, säger Alexandra.

Lyssna på Eriks intervju med Alexandra om hur du lagar risotto med den perfekta konsistensen.

Sparrisrisotto

4 port.

  • 300 gram ris (Carnaroli eller Arborio)
  • 1 schalottenlök
  • 1 klick smör
  • 1 klick olja
  • 250 g sparris
  • ca 0,75 liter buljong (grönsaksbuljong, från tärning går bra)
  • 1 dl parmesan
  • ¾ dl vitt vin
  • 1 msk smör eller 1 klick smör
  • Salt och peppar

Gör gärna så här:

  1. Skala nedre delarna av sparrisen och skär bort sista delen. Finhacka drygt hälften och lägg undan topparna.
  2. Täck botten av en tjockbottnad kastrull med olja, lägg i den finhackade löken, smöret och sparris och fräs ihop med riset 3-4 minuter.
  3. Rör om hela tiden och häll sedan i buljongen lite i taget.
  4. Efter ca 10-15 minuter häll i lite vin, fortsätt att pytsa i tillsammans med buljongen.
  5. När riset är ”al dente” (med tuggmotstånd) rör ned osten, de sista av sparrisen (finhackat) och grädden och låt vila under lock 5-10 minuter innan servering.

Servera och njut!

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".