Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Paul Svenssons nya kokbok om att grilla vegetariskt

Grilla grönt!

Publicerat måndag 18 april 2016 kl 15.02
"Kombon av de här världarna är magisk, grönsaker ovan och över mark"
(7:10 min)
Paul Svensson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Paul Svensson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Vi närmar oss grillsäsongen och den här gången kan det kanske vara läge att grilla vegetariskt. Stjärnkocken Paul Svensson kommer nu ut med boken Grilla vego och här får du hans bästa recept och inte minst hans bästa grilltips.

Lyssna på Eriks intervju med Paul Svensson som driver restaurangen Paul, och som är aktuell med kokboken Grilla Vego.

Spetskål & ingefära

4 portioner

1 spetskål
1 färsk gul lök, finhackad
1 deciliter olivolja
100 gram färsk ingefära
1 citron, rivet skal och juice
salt och svartpeppar

Tänd grillen. Fös den glödande kolen till en ring ut mot kanterna. Blanda löken med oljan och lägg i en liten kastrull med ett handtag som tål värme. Lägg kålen mitt på gallret och ställ kastrullen med lök bredvid (över indirekt glöd). Täck med grillocket. Vänd på kålen och rör i löken med jämna mellan­rum tills löken är mjuk utan att den tagit färg och kålen har en innertemperatur på 93 grader. Kålen kommer att bli rejält sotad. Finriv ingefäran och pressa ut juicen. Blanda den varma löken med ingefärsjuice, citronskal och citron­juice. Smaka av med salt och peppar. Låt kålen svalna lite. Ta av de sotiga yttersta bla­den och skär kålen på längden i klyftor. Lägg på fat och skeda över lök- och ingefärsoljan.

Vildris med linscurry med mynta

6 portioner

250 gram vildris
200 gram belugalinser
1 färsk gul lök, finhackad
olivolja
1 ½ matsked curry de luxe
1 kruka mynta, grovskuren
Salt

Svetta löken i lite olja. Tillsätt curry och ris. Tillsätt vatten och salt enligt risförpackningens anvisningar. Koka under lock tills allt vatten är absorberat. Koka linser enligt anvisningarna på förpackningen (utan salt). Häll av vattnet och blanda linserna direkt med curryriset. Vänd in myntan vid servering.

Curry de luxe

½ matsked hel svartpeppar
1 matsked fänkålsfrön
2 matsked paprikapulver
2 tesked malen koriander
1 tesked cayennepeppar
½ tesked malen muskotnöt
2 tesked gurkmeja
½ tesked malen spiskummin

Mixa de hela kryddorna i en kryddkvarn eller matberedare och blanda med de malda kryddorna. Ruskigt gott till alla sorters rotfrukter och kål.

Rökt gräddfil

500 gram smör
500 gram gräddfil
500 gram kallpressad rapsolja
alspån
krossad is/isbitar

Lägg krossad is i tre rostfria bunkar och ställ en tom mindre bunke i varje isbunke. Lägg smör, gräddfil och olja i varsin isad bunke och ställ längst ner i en kall grill utan kol. Lägg grillgallret över bunkarna. Värm spån i en stekpanna eller röklåda med lock tills det bildats en kraftfull rökutveckling. Ställ stekpannan eller röklådan på gallret, ta av locket snabbt och täck med grillocket istället. Stäng spjällen och låt stå 30 minuter. Lyft locket och kontrollera att smör och grädd-fil har fått en gul hinna (om inte – upprepa proce­duren). Ta smör, gräddfil och olja från grillen och ställ svalt direkt.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".