Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Zazzis parmastubbar

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 13.00
"Hemligheten med färska pastaplattor är att man alltid ska förkoka dem lite"
(6:19 min)
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

– Att göra egen pasta är inte svårt och görs till en höjdpunkt inför middagen om man samlar alla i köket för att hjälpa till. Barnen brukar vara superduktiga på att veva runt maskinen, säger Alexandra.

Lyssna på Minas intervju med Alexandra efter klockan 14.30.

Parmastubbar med spenat

Antal Personer: 4

  • Béchamelsås
  • 30 g smör
  • ½ dl mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • ¼ gul lök
  • 1 tärning vegetarisk buljong
  • ½ dl vitt vin
  • vitpeppar
  • salt och peppar
  • Fyllning
  • 250 gr ricotta
  • 150 gram kokt spenat
  • 8 skivor parmaskinka(ung. 100 gram)
  • 500 gr färska pasta plattor (egengjorda eller köpta)
  • 30 gr parmesanost
  • några kvistar färsk timjan
  • salt och peppar

Gör gärna så här:

Såsen:

  1. Koka upp mjölken och grädden med den halva löken. Ställ vid sidan.
  2. Smält smöret med lite färskmalen vitpeppar lägg i mjölet och rör ihop.
  3. Tillsätt den kokta mjölken litet i taget och var noga med att vispa hela tiden, tillsätt buljong och låt småkoka  i 5-8 minuter, häll i vinet.
  4. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Stubbarna:

  1. Blanda ricotta, salt, peppar och grovt hackad spenat i en skål. Förkoka pastaplattorna genom att doppa dem en minut i kokande vatten och sedan kyla av dem i kallt vatten.
  2. Lägg ut dem på en ren kökshandduk, bred på ricotta blandningen och lägg på parmaskinkan.
  3. Rulla tätt ihop och låt vila i smör papper i kylskåp i 10 minuter.
  4. Skär sedan 10 cm långa bitar. Täck botten av en ugnsfast form med bechamel och ställ sedan stubbarna upp, nära varandra för stöd.
  5. Häll lite sås på toppen och gratinera i ugn tills de fått fin färg på 200 grader, cirka 20 minuter.
  6. Låt rätten ”stå till sig” i 5-8 minuter innan servering. Hyvla parmesan och timjan över.

Servera gärna en god tomatsallad till pastan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".