Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Parmalindad krabbkaka perfekt till lördagsmyset

Publicerat lördag 14 maj 2016 kl 11.39
"Paté, pastej eller terrin - vad är skillnaden?"
(6:51 min)
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Pudding, terrin, pastej eller paté - det är frågan. Kärt barn har många namn, och oavsett vad det kallas ska Alexandra Zazzi idag hursomhelst tillaga krabbkakor!

Lyssna på Eriks intervju med Alexandra om hur du gör krabbkaka.

Parmalindad krabbkaka med meloncarpaccio

6 personer

  • 6-8 krabbklor alternativt 170 gram krabfish (surimi)
  • 1 schalottenlök
  • 6 små formar (Ikeas billiga ljuslyktor i glas är perfekta)
  • Smör till formarna
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk koncentrerad fiskfond
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 små ägg
  • 4 stora skivor parma
  • 1 bit galiamelon
  • svartpeppar

 

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Rensa  krabbklorna genom att knäcka skalet med en nötknäckare, grovhacka krabbköttet. Finhacka löken. Blanda samman med krabban. Smält smöret i en kastrull, blanda i mjölet och vispa sedan i fond, mjölk och grädde, låt sjuda några minuter (skulle det klumpa sig, ta till ett bra köksknep, mixa slät med stavmixern). Tag av från spisen, låt svalna, vispa i äggen, ett i taget, vänd i krabbköttet och smaka av med salt och peppar. Häll i små, smorda formar och ställ dessa i en ugnsfast form, häll i vatten så att de står till hälften i vatten, baka av i ugnen, ca 30 minuter, tryck försiktigt för att kolla om det stelnat. Låt kallna i kylskåp, lossa kanterna med en vass kniv och stjälp försiktigt ur kakan. Linda en parmaskiva runt. Skiva melonen supertunt, allra bäst blir det med en skärmaskin men man kan även göra det med en riktigt vass kniv.

Lägg krabbkakan i mitten och dekorera med fina melonskivor runt om. Dra några drag med svartpepparkvarnen över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".