Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Allt fler allergiska mot kött

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 14.45
"Undvik att äta kött från djur som går på fyra ben"
(3:33 min)
Maria Starkhammar
Foto: Siri Hill/P4 Extra

Förra året upptäcktes det som kallas "köttallergi" hos runt 40 personer på Södersjukhuset i Stockholm, året innan var siffran 20. Men eftersom reaktionen kommer först några timmar efter att man har ätit kött så är det få som kopplar samman reaktionen med just kött.

Det är nog många som lyfter på ögonbrynen när man nämner begreppet "köttallergi", men andelen köttallergiker ökar. Maria Starkhammar är överläkare på Södersjukhuset i Stockholm och specialist på allergier.

– Den allergiska reaktionen uppstår först två till sju timmar efter du har ätit kött så därför är det många som inte kopplar samman reaktionen med just kött. Vissa vet helt enkelt inte om att de är allergiska, säger hon. 

Forskare har kommit fram till att det är kolhydraten alpha-gal som orsakar köttallergi och den får vi i oss via fästingbett. När alpha-gal överförs till människan via fästingbettet kan man utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal och bli allergisk mot alla djur som går på fyra ben, säger Maria Starkhammar.

– Vi brukar säga till de som är allergiska att de ska undvika att äta allt som går på fyra ben. De djur som går på två ben, som kalkon och kyckling går bra för de innehåller inte alpha-gal, säger hon.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".