Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Ananas, sill och "en liten sås" för en annorlunda grill

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 09.50
"Det ska vara så enkelt som möjligt"
(4:06 min)
Grillning
Foto: Siri Hill/P4 Extra

Idag sänder P4 Extra från Hertig Johans torg i Skövde och där har Skaraborgs egna Niclas Österberg, i folkmun kallad Nicke-kock, satt fyr på grillen. Låt dig väl smaka av sommarens något annorlunda läckerheter!

Grillat Kanelfläsk med Coleslaw

4 portioner

  • 500 gr rökt sidfläsk
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 msk rörsocker (alt. farinsocker)

Gör såhär:

1. Skiva fläsket i lagom tunna skivor, cirka en centimeter. Gnid in fläskskivorna i kryddblandningen.

2. Grilla över het grill, alternativt i en grillpanna. Eftersom fläsket går att äta kallt så behöver det bara ligga på grillen tillräckligt länge för att köttet ska bli varmt och att kryddorna hinner reagera med värmen.

3. Servera köttet tillsammans med coleslaw och kanske med en härligt grillad majskolv, rostade rotfrukter och en bit nybakat lantbröd.

Coleslaw

  • ½ vitkålshuvud i fina strimlor
  • 1 dl grovrivna morötter
  • 1 msk rörsocker
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk majonnäs
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk kummin

Gör såhär:

1. Dela vitkålshuvudet i två delar och strimla det fint. Använd matberedare eller osthyvel.

2. Lägg strimlorna i en form och salta rikligt, vänd runt och låt dra under 60 minuter. Under tiden blandar du ihop majonnäs, gräddfil och dijonsenap. Smaksätt med grovmalen svartpeppar och eventuellt kummin.

3. Efter en timme vrider du ur kålen, lägger den i en bunke tillsammans med grovrivna morötter. Töm över majonnäsblandningen, vänd runt ordentligt och ställ i kylen med plastfolie över.

 

Grillad sill med sommarsköna potäter

4 portioner

  • Cirka 800 gram hel urtagen sill
  • 1 ägg
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Citron
  • Grillspett av trä

Gör såhär:

1. Vispa ihop ägg, senap, socker och vispgrädde.

2. Skär bort huvudet på sillen. Lägg sillen i marinaden och vänd runt så att den täcks av smeten.

3. Använd en plastpåse och ställ i kylen 1-2 timmar.

4. Efter att cirka två timmar har gått är det dags för grillning. Trä sillen på längden med grillspetten. Grilla sillen i 2-3 minuter per sida, den ska få en knaprig yta.

6. Dela citronerna mitt itu och grilla dem. Servera genast med potatissalladen, stekt citron och den lilla såsen.

 Potatissallad

  • 400 gram kokt färskpotatis
  • 8 rädisor
  • 2 salladslökar
  • 1 rödlök
  • Rapsolja
  • Flingsalt
  • Grovmalen svartpeppar

Gör såhär:

1. Koka potatisen mjuk. Skär rädisorna i tunna skivor. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Strimla salladslöken.

2. Blanda potatis, olja och färsk strimlad basilika. Krydda med salt och peppar. Blanda i rädisor, rödlök och salladslök strax före servering.

En liten sås

  • Majonnäs
  • Vispad grädde
  • Kapris
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar

Gör såhär:

1. Vispa grädde.

2. Blanda lika delar majonnäs och vispad grädde till en sås.

Smaksätt med kapris och grovmalen svartpeppar och eventuellt lite salt.

3. Ta upp sillen ur marinaden och låt rinna av.

4. Salta och peppra.

  

Grönpeppargrillad Ananas med Apelsinkaramell

  • 1 färsk ananas
  • 4 tsk grönpeppar
  • 6 msk råsocker

Apelsinkaramell

  • 1 dl pärlsocker
  • 1 apelsin, skal och saft
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vatten
  • (Vaniljglass)

1. Skala apelsinen med kniv. Försök att skära bort det vita på skalet.

2. Häll socker och apelsinskal i en kastrull tillsammans med 2 msk vatten. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Låt koka upp och koka i 4-5 minuter tills det fått en gyllengul karamellfärg.

3. Ta kastrullen från värmen och rör i apelsinsaft och grädde. Ställ tillbaka på plattan och sjud försiktigt, rör tills det är slätt. Ställ åt sidan.

4. Skala ananasen och dela på längden i fyra delar. Skär bort stocken i mitten och skär ananasen i lika stora bitar.

5. Trä ananasen på grillspett och gnid in ananasskivorna med pepparkorn på båda sidor. Strö socker på den ena sidan.

6. Lägg spetten på grillen med sockersidan neråt och grilla tills ananasen har fått en fin färg. Se upp - det går fort!

7. Servera spetten i djupa tallrikar med vaniljglass och ringla över den varma karamellen.

Smaklig spis!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".