Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Café Bromé

Ta del av lyssnarnas bästa kakrecept

Publicerat måndag 6 juni 2016 kl 09.48
Kakjuryn
1 av 3
P4 Extras kakjury bestående av vinexpert Carl Jan Granqvist, f.d justitieminister Beatrice Ask och bagaren Bedros Kabranian. Foto: Siri Hill
Kakfat
2 av 3
Foto: Siri Hill
Vinnarna av kaktävlingen
3 av 3
Kaktävlingens stolta vinnare Hans och Siw Ek. Foto: Siri Hill

Familjen Appeltoffts goda nötkaka, Norrlänningen och P4 Extras Kaloribomb är några av de många kakrecept som ni lyssnare har delat med er av till oss. Nedan kan ni ta del av några recept som räcker för kafferep hela sommaren!

Vinnaren är årets kaktävling i Café Bromé var Siw och Hans Ek med kakan "Norrlänningen". Här är receptet:

Norrlänningar

Smördeg:

  • 3 hg smör
  • 3 hg mjöl
  • 3 msk vatten

Fyllning:

  • 2 hg mald sötmandel
  • bittermandelsolja
  • 2 hg florsocker
  • 1 äggvita och eventuellt lite vatten

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 225 - 250 grader.

2. Degen kavlas ut till en ca 8-10 lång cm längd och mandelmassan läggs som en sträng i kakan.

3. Rulla ihop degen till en längd och pensla med äggvita.

4. Skär upp i lagom stora bitar och garnera med pärlsocker.

5. Grädda i ugn i 12-13 min.


Familjen Appeltoffts goda nötkaka

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl dinkelmjöl
  • 4 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g flytande smör
  • 2 st ägg
  • 50 gr valnötter
  • 50 gr hasselnötter
  • 50 gr mandlar
  • 50 gr saltade jordnötter

Glasyr

  • 1 dl sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk smör

Gör så här:

1. Smörj en form som är ca 24 cm i diameter med lite smör och strö kokosflingor i. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skålla mandlarna.

3. Rosta valnötter och hasselnötter i en torr panna tills de fått färg. Lägg dem i en handduk och skrubba av det bruna skalet av hasselnötterna.

4. Blanda de torra ingredienserna utom nötterna, i en bunke. Häll över smör och ägg. Rör smeten slät.

5. Bred ut smeten i formen strö över alla de fyra nötsorterna.

6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter, då ca 5 minuter återstår rör samman sirap, socker och vispgrädde i en kastrull.

7. Värm blandningen och låt koka kraftigt tills den tjocknar något ca 5-6 minuter. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsocker och smör. Rör blandningen slät.

8. Ta kakan ur ugnen och häll över glasyrblandningen. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda 7 minuter till eller tills glasyren börjar bubbla.

9. Servera gärna med en lättvispad grädde till.


Daimkakor
Ca 30 st

Ingredienser

  • 200 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 gr daimkulor alt. hackad daim

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör ihop smör och socker i en bunke. 

3. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt sedan  daimkulorna, alternativt den hackade daimen.

4. Rulla smeten till små bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda på 175 graders värme i  ca 10-15 minuter. Klart att servera!


Mormor Elsas dubbla mördegskakor

Ingredienser

  • 3 hg smör
  • 90 gr strösocker
  • 450 gr vetemjöl
  • 1 äggula

Smörkräm

  • 80 gr smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Gör såhär:

1. Låt smöret stå i rumstemperatur så det är mjukt. Gör en vanlig mördeg och rulla ut i fingertjocka längder som plattas till med en gaffel så de blir räfflade.

2. Skär i 5-6 cm långa bitar och grädda i ugn på 200-225 grader. (200 grader i varmluftsugn)

3. Gör smörkrämen och bred kräm på alla kakor och lägg samman två och två. Blir godast om smörkrämen läggs emellan dagen före de skall serveras.


Stinas Toscabitar

  • 4 ägg
  • 3 deciliter socker
  • 250 gram smält smör
  • 3 deciliter vetemjöl

Garnering

  • 150 gr smör
  • 150 gr socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 150 gr sötmandel

Gör såhär:

1. Smält smör i en kastrull. Låt svalna.

2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och det smälta, avsvalnade smöret och rör ihop till en jämn smet.

3. Häll smeten på en plåt med höga kanter och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 12-15 minuter.

Garnering

1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

2. Tillsätt socker, mjöl, mjölk och finhackad mandel och låt det sjuda en kort stund.

3. Bred ut garneringen över den halvgräddade kakan. Grädda sedan färdigt kakan i nedre delen av ugnen i ytterligare cirka 5 minuter.


P4 Extras cocosrutor

Chokladbotten

  • 4 ägg
  • 6 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 8 msk kakao
  • 2 kryddmått salt
  • 3 dl vetemjöl

Gör såhär:

1. Vispa ägg, 4 ägg och 6 dl socker.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna: kakao, vaniljsocker, salt och  vetemjöl och vänd sedan ner i smeten.

3. Bred ut smeten i en långpanna på smort bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 15 min.

Cocossmet

  • 75 gr smör
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 2 dl socker 
  • En påse cocos

1. Smält smöret och låt sedan svalna.

2. Vänd ner alla ytterligare ingredienser i det smälta smöret.

3. Låt en påse cocos sjuda i vatten i 5 min, blanda ner cocosen i smeten

4. Bred ut cocossmeten över chokladbotten och grädda ytterligare i ca 10 min.

 

P4 Extras kaloribomb

Ingredienser 

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl mjölk
  • 200 gr smält smör
  • 200 gr rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 3 dl vaniljvisp
  • 300 gr mandelmassa
  • Kakao, efter behag

Gör såhär:

1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölk. Låt svalna.

2. Vispa ihop ägg och strösocker. Vänd sedan ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker. Häll sedan över det smälta smöret och mjölken.

3. Bred ut smeten i en långpanna på smort bakplåtspapper och grädda i 175-200 grader ca 10 min.

4. Rör ihop 200 gr rumstempererat smör med florsocker och 2 tsk vaniljsocker. Rör ner vaniljvispen och bred sedan smeten över den kalla kakan.

5. Ta ut kakan ur ugnen och riv 300 gr mandelmassa över den, och om du vill, sikta lite kakao över allt.


Inga-Lis Klöpfel

Ingredienser

  • 300 gr smält smör
  • 5 ägg
  • 3, 5 dl strösocker
  • Rivet skal av 2 apelsiner
  • 1 dl saft från apelsinen
  • 4 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver

Glasyr

  • 4 dl florsocker
  • 0,5 dl apelsinsaft

Gör såhär:

1. Vispa ihop ägg och strösocker.

2. Blanda ihop och vänd ner de övriga ingredienserna.

3. Häll smeten i en långpanna och grädda i 200 grader i ca 15 min.

4. Blanda florsocker och apelsinsaft och lägg på kakan när den svalnat.


Cocostoppar

Ingredienser

  • 50 gr smör
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 påse grovriven ekologisk kokos  

Gör såhär:

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda samman ägg och socker, viktigt att du inte vispar!

3. Tillsätt kokos och smöret

4. Låt smeten svälla c:a 10 min

5. Klicka sen ut smeten på plåt med bakplåtspapper på Grädda 175 grader i mitten av ugnen 10-15 minuter    


Choklad Chip Cokies (glutenfria)
Ca 50 st

  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 2,5  dl brunt farin
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 5 dl glutenfritt mjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 200 gr hackad mörk choklad
  • 100-150 gr hackade nötter

Gör såhär:

1. Vispa smör och socker till en porös smet. Tillsätt ägg och blanda väl.

2. Rör ner de torra ingredienserna i smeten, och tillsätt nötter och choklad.

3. Klicka ut smeten med en tesked på bakplåtspapper och lämna ca 5 cm mellan kakorna då de flyter ut.

4. Grädda i mitten av ugnen på 175 graders värme i ca 10-12 min. 


Stora muffins med choklad
12-16 st i stora muffinsformar

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl röd mjölk, eller blandad med mellangrädde
  • 75 gr osaltat smält smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 gr hackad mörk eller ljus blockchoklad
  • Stora muffinsformar

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker. Tillsätt mjölk och det smälta smöret och vispa försiktigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker var för sig tills alla klumpar är borta.

3. Vänd ner den hackade chokladen. Fyll varje form till ¾, de jäser upp lite i ugnen under gräddningen. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 min.

4. Pudra gärna över lite florsocker till garnering.


Louises kladdkakemuffins

Ingredienser

2 ägg


Tösernas favoriter
50 stycken

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 4, 1/2 dl kärnvetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 6 st skållade, skalade och fint rivna bittermandlar
  • Eventuellt 1 tsk äkta vaniljsocker

Till pensling och dekoration

  • 1 uppvispat ägg
  • Finhackad sötmandel
  • Pärlsocker

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Kör de rivna bittermandlarna, mjöl, smör skuret i mindre bitar och socker samt eventuellt vaniljsocker till en jämn deg i en matberedare.

3. Vira in degen i plastfolie och placera kallt i cirka 30-45 minuter.

4. Dela degen i 5 lika stora delar. Rulla varje del till fingertjocka längder, ca 40 cm långa.

5. Lägg de färdigrullade längderna intill varandra och pensla dem med uppvispat ägg. Strö sedan över hackade mandeln och pärlsocker.

6. Skär längderna samtidigt i 4-5 cm långa bitar och grädda bitarna på plåtar klädda med bakplåtspapper, i mitten av ugnen i 9-10 minuter.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".