Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Framtidens mat

Matvisionären: I framtiden äter vi mer grönt

Publicerat lördag 25 juni 2016 kl 13.00
"Majrovor är den godaste frukosten jag vet"
(4:44 min)
Dietisten och matvisionären Maria Masoomi tar med oss in i framtidens mat. Foto: Nils Jirsell
Dietisten och matvisionären Maria Masoomi tar med oss in i framtidens mat. Foto: Nils Jirsell

Dietisten och matvisionären Maria Masoomi tror på fler både nya och gamla grönsaker.

Hör Maria i dagens P4 Extra.

Just nu ser Maria en stor renässans för våra gamla rotfrukter. Våra gamla sorter kommer tillbaka, men det finns också plats för nya.

Kokade majrovor äts till exempel i flera andra länder som frukost eller säljs på gatuvagnar utanför skolor.

– Det är den godaste frukosten jag vet, men våra majrovor har en lite bitter eller besk smak. Jag tror att vi kommer att upptäcka nya sorter.

Melonkärnor är de godaste snacksen, de är delikatesser

Det finns också nya mer okända grönsaker på ingång. Smala och slanka gurkor till exempel.

- Och många har öppnat ögonen för örten okra, en jättegod grönsak.

Maria menar att vi skulle kunna både lära oss nya användningsområden och använda mer av våra grönsaker.

- Om man äter vattenmelon i många andra länder går skalen till kossorna. Kärnorna är delikatesser, man tvättar, torkar och rostar på panna. Det är de godaste snacksen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".