Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Recept till P4 Extras publik

Stenåldersmat som passar dig som tränar

Publicerat onsdag 24 augusti 2016 kl 14.08
Minutmarinerad lax med ägg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 5
Minutmarinerad lax med ägg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Kantarelltoast. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 5
Kantarelltoast. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Paleoglass med jordgubbar. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 5
Paleoglass med jordgubbar. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Jonas Lundgren och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
4 av 5
Jonas Lundgren och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Jonas Lundgren. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
5 av 5
Jonas Lundgren. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Kocken Jonas Lundgren har jobbat på stjärnrestauranger och tagit silver i Kock-VM. Nu har han släppt en kokbok om paleoköket.

Lyssna på Lottas intervju med Jonas och ta del av recept från hans nya kokbok.

Kantarelltoast

4 dl kantareller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
10 stjälkar färsk persilja
4 skivor toast
Västerbottenost

Toast:

20 g kokosolja
1 ägg
¾ mandelmjöl ghee

Smält kokosoljan i en kastrull och vispa ner ägg och mandelmjöl. Häll smeten i en skål och kör i mikron i 2 ½ minuter på full effekt (tiden kan variera beroende på mikro). Stjälp upp brödet och skär i skivor. Stek dem gyllenbruna i ghee i en stekpanna på medelvärme.

Kantarellerna: Rensa svampen. Finhacka lök och vitlök.

Stek kantarellerna i en torr stekpanna på medelvärme till vätskan ångat bort. Tillsätt smör, lök och vitlök och stek svamparna gyllenbruna. Hacka persiljan och strö över svampen. Salta och peppra. Riv västerbottenost över och servera på nystekt toast.

Minutmarinerad lax med ägg och ljummen hovmästarvinägrett

600g lax
6 hårdkokta ägg
1 msk anjovis
10 dillkvistar

Vinägrett:
2 msk vinäger
1 msk flytande honung
2 tsk senap
1 ½ dl olja
1 msk kapris salt och peppar

Skiva laxen tunt och fördela den på fyra tallrikar. Hacka kokta ägg och ansjovis och lägg ovanpå. Finhacka dillen, spara några kvistar till garnering. Blanda vinäger, honung och senap i en kastrull och vispa ner oljan. Värm försiktigt upp blandningen på svag värme och tillsätt kapris och dill mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Häll den ljumma såsen över laxen och toppa med färsk dill. Servera omgående.

Paleoglass med jordgubbar och kokos

1 fryst banan
150 g frysta jordgubbar
¾ dl kokosgrädde
2 msk kokosflakes och färska jordgubbar till garnering

Mixa banan med jordgubbar och kyld kokosgrädde till en slät glassmet. Tillsätt hälften av kokosflakesen mot slutet för att få små bitar i glassen. Ställ in i frysen och låt smeten sätta sig, cirka 2 timmar. Servera med färska jordgubbar och resten av kokosflakesen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".