Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Alexandra gör lyxmacka med svamp och skaldjur

Publicerat torsdag 1 september 2016 kl 10.06
Alexandra;"Förr använde man svampen till att elda med"
(6:46 min)
Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi Foto: Claudio Bresciani/tt

Veckans råvara är karl johanssvamp och Alexandra Zazzi föreslår en macka de lux med både svamp och hummer.

Hör Alexandras prata om karl johanssvampen!

I det gamla bondesamhället plockade man svamp, men man åt den inte. Svamp användes bland annat som fnöske när man eldade. Det var bara överklassen som tog intryck av den franska matkulturen där svamp ingick. Karl XIV Johan tog med sig sina franska vanor hit och introducerade den ädla matsvampen i Europa


Stuvad karl johanssvamp med skaldjur.

6 personer

tidsåtgång ca 30-40 minuter (beroende på rensningen av hummern)

1 hummer (amerikansk eller fryst svensk) på ca 0,5 kg

6 skivor god surdegsbröd

smör att steka brödet i

Stuvning

12-15 små karl johanssvampar (så kallade champagnekorkar)

2 dl grädde

1 klyfta vitlök

1 stor klick smör att steka i

garnera med gräslök

salt och peppar

Gör gärna så här:

Rensa hummern och tag tillvara på allt kött.

Tips! Spara hummerskalen i frysen för en framtida soppa.

Stek brödet gyllene i smör på båda sidor. Lägg in i 75 gradig ugn för varmhållning inför serveringen.

Stuvningen:

Skiva svampen och stek på hög värme i en torr teflonpanna några minuter, när den mesta vätskan försvunnit, lägg i en stor klick smör och fint hackad vitlök, stek gyllene så att svampen och löken får lite färg, rör om försiktigt under tiden. Salta och peppra. Tag av från värmen och rör i grädden i kastrullen. Låt vila några minuter, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg på smörstekt surdegsbröd och toppa med hummerkött och lite hackad gräslök.

Tips! Skulle det nu inte vara karl johan år, är denna macka god även med stuvade skogschampinjoner och skulle plånboken vara lite tunnare än vanligt kan man toppa med skalade räkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".