Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvist tipsar om vin

Så väljer du rätt vin till hummer och skaldjur

Publicerat torsdag 29 september 2016 kl 15.00
Hummersäsongen är igång
(4:53 min)
Carl Jan Granqvist gästar P4 Extra
Carl Jan Granqvist gästar P4 Extra Foto: Johanna Sten/Sveriges Radio

Likt temperaturen i luften har även haven blivit svalare och skaldjuren är just nu helt fantastiska. I måndags satte hummersäsongen igång och därmed inleds höstens frosserier. Den här veckan har Carl Jan valt ut två viner som passar till såväl hummer som räkor och andra skaldjur.

Först ut en mineralstinn Chablis och därefter en klassisk odlarchampagne som båda finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska

2014 Chablis Clotilde Davenne nummer 6307 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från det välkända Chablis i norra Bourgogne, Frankrike. Vinet är gjort på druvan chardonnay eller Beaunois som den kallas i Chablis. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats på ståltank. Detta vin är fantastiskt gott till skaldjur med klassiska tillbehör.

Doft: Härligt mineraldriven doft fylld av persika, gröna äpplen och citrus.

Munhåleupplevelse: Balanserad smak med frisk fruktsyra följt av gröna äpplen, mogen citron och mineraler.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 159 kr

 

Dryck 2: Mousserande vin på 75 cl flaska

Pierre Peters Cuvée de Réserve nummer 7350 på Systembolaget

Här har vi en Champagne uteslutande gjord på den gröna druvan chardonnay. Detta vin är sammansatt av 6 olika årgångar och har en dosage på 6 gram socker per liter. Med sin härliga torrhet och brödiga struktur fungerar denna champagne utmärkt till mat, bäst är nog kokt- eller gratinerad hummer, båda serverade med aioli, smör och baguette.

Doft: Härligt fruktig och brödig doft fylld av citrus och nougat.

Munhåleupplevelse: Torr och elegant med frisk fruktsyra följt av brioche, citrusfrukt och nougat med ett långt mineraliskt avslut.

Alkohol: 12%

Pris: 329 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".