Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Veckans råvara är den billiga och nyttiga strömmingen

Publicerat lördag 8 oktober 2016 kl 10.13
"Man kan lägga dom på grillen och vara lite asiatisk glad och pensla med soja"
(6:33 min)
Strömmingsrätten som kocken Fredrik Rennerstav tillagat
Alexandra ger tips på flera olika sätt att tillaga strömming på. Foto: Klara Persson/Sveriges Radio

Veckans råvara är strömming och Alexandra börjar med att reda ut vad som är skillnaden mellan sill och strömming. 

Hör Alexandra prata om den nyttiga fisken strömming!

Strömming är en fisk som man ätit under århundraden i både slott och koja berättar Alexandra.

– Jag äter den kanske ett par gånger i månaden och blir alltid lika lycklig över hur gott det är och hur snabblagat det är säger Alexandra. Dessutom är den billig och full med viktiga fettsyror som vi mår bra av att äta fortsätter hon.

Panerade Strömmingar i lag

20 strömmingsfiléer

rågmjöl

salt och peppar

2 kvistar persilja 

2 kvistar dill

extrasaltat smör att steka i

Lag:

ättikssprit 12%

socker

vatten

1 rödlök

kryddpeppar

1 lagerblad

Så här gör man inläggningslagen: (som man kan använda till de flesta sillinläggningar.)

1 del ättikssprit (12%), 2 delar socker, 3 delar vatten, några kryddpeppar korn, grovt hackad skalad rödlök och ett  lagerblad blandas och får dra sig 1 timme.

(Var noga med att inte doppa fingrarna i lagen. Använd gärna redskap eller handskar när du jobbar med inläggningarna, så kan de stå längre utan att bli  dåliga.)

Lägg ut strömmingsfiléerna med skinnet nedåt, finhacka och strö på örterna samt salt och peppar och lägg på en filé på toppen. Vänd fisken i rågmjöl och bryn på båda sidor i extra saltat smör till de blivit gyllenbruna. 

Alternativ 1: njut nystekta med potatismos och rårörda lingon

Alternativ 2: Låt svalna och lägg in i lagen. Se till att vätskan täcker ordentligt. Servera på smörat knäckebröd med rödlöksringar. Detta håller sig spänstigt förvarat i kylskåp i c:a 2-3 veckor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".