Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Vintips vecka 43

Carl Jans bästa tips för en hel middag

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 11.37
"Det här är egentligen att servera a la ryss"
(7:59 min)
Ett bord som dukats för fest
Foto: MAJA SUSLIN

Förrätt, varmrätt och efterrätt. Om man väljer att servera alla tre rätterna kan det vara intressant att veta vilket vin som passar till de olika delarna. Carl Jan vet allt detta.

Lyssna på Lotta och Carl Jans prat om viner och även en historielektion i varför vi serverar tre rätter.

Förrätt

Rött vin på 75 cl flaska P.Lex Prosecco nummer 77889 på Systembolaget

Veckans förrättsvin vin är en välsmakande Prosecco som även fungerar utmärkt att välkomna gästerna med. Namnet P.Lex kommer från den svenske musikern och författaren Petter som här lyfter fram ett vin på den klassiska Prosecco druvan glera. Vinet fungerar utmärkt till charkuterier eller varför inte servera en liten klassisk toast skagen till förrätt.

Doft: Inbjudande blommig och aromatisk doft med citrus och päron.

Munhåleupplevelse: Lätt och ungdomligt med härlig fruktsötma och mängder av gråpäron och citrus.

Alkohol: 11%

Pris: 99 kr per flaska om 75 cl

Varmrätt

Rött vin på 75 cl flaska 2015 Francisco Gomez nummer 2255 på Systembolaget

Veckans varmrättsvin är ett allsidigt och fyllig spanskt rödvin som med sin frukt och kryddighet väl möter upp det mesta i kött- och grytväg. Vinet är framställt efter ekologiska och biodynamiska principer samt är dessutom vegancertifierat. Vinet passar utmärkt till älgstek eller fläskfilé.

Doft: Härligt fruktig doft fylld av kryddor, mörka bär, plommon och lakrits.

Munhåleupplevelse: Stor varmfruktig och kryddig smak med härligt mörka bär, plommon och örter

Alkohol: 13,5%

Pris: 69 kr

 

Efterrätt

Sött vitt vin på 37,5 cl flaska 2013 Calvet Réserve du Ciron nummer 4029 på Systembolaget

Veckans efterrättsvin är ett sött vin från mytomspunna Sauternes i Frankrike. Det är ett ursprungstypisk och väldigt prisvärt vin som med sin syra även fungerar utmärkt till både anklever förrätten som till osttallriken. Som efterrättsvin passar det fantastiskt bra till allt från mandelkakor med grädde och hjortronsylt till prinsesstårta eller saffranspannkaka.

Doft: Honungssöt och saffransosande doft med citrus och mandlar.

Munhåleupplevelse: Intensiv söt smak med härlig fruktsyra och mängder av citrus och honung med en lång avslutning fylld av citrusfrukt.

Alkohol: 13%

Pris: 99 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är åttonde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag ca 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".