Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Vegandagen idag

Vegokocken Mattias Kristiansson med de bästa vegotipsen

Publicerat tisdag 1 november 2016 kl 12.37
"Bara slappna av! Det är inte så farligt!"
(3:38 min)
Olika veganska rätter och Mattias Kristiansson. Foto: Åsa Stöckel /Sveriges Radio
Mattias Kristiansson. Foto: Åsa Stöckel /Sveriges Radio

Det viktiga är att äta varierat om man ska äga veganskt. Man ska blanda baljväxter, fullkorn, nötter och bär, säger Mattias Kristiansson som vet det mesta om att vara vegan, chefredaktör på tidningen Vego och kokboksförfattare som han är.

Lyssna på Lottas intervju med vegokocken. Här finns recepten på veganska Chokladcupcake och Filodegsrullar.

– Det är ju skitlätt. Ät varierat då är det inte farligt. Är du vegan på heltid så måste du äta B12-tabletter, säger Mattias.   

Här är Mattias bästa recept:

Chokladcupcakes med Amarettogrädde

Chokladcupcake
3½ deciliter vetemjöl
3 deciliter strösocker
2 tesked bikarbonat
1 deciliter kakao
½ tesked salt

2 teskedar vaniljsocker
4½ deciliter mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
1 deciliter neutral olja, t.ex. rapsolja

Topping
2 deciliter vispbar sojagrädde
1 matsked florsocker
1 matsked mandellikör, t ex Amaretto

Dekoration
färska hallon
pistagenötter
citronmeliss

Chokladcupcake
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en cupcakeplåt med pappersformar. Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kakao, salt och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner lite mjölk och olja i taget tills du får en slät smet utan klumpar. Fördela smeten i formarna och grädda sedan i 16-18 minuter. Testa med en sticka, de ska vara torra i mitten. Ta ut och låt svalna.

Topping
Vispa grädde och florsocker fast och fluffig. Avsluta med att vispa ner mandellikören. Fyll en spritspåse med grädden och spritsa ut den på cupcakesen. Dekorera med färska hallon, pistagenötter och citronmeliss 

Filodegsrullar med jordnötsnudlar 4 portioner
 
Filodegsrullar


3 deciliter belugalinser
100 gram shiitakesvamp
finhackad 1 gul lök
finhackad 2 vitlöksklyftor
finhackad 1 färsk röd chili

finhackad 2 matskedar riven färsk ingefära
1 ½ matskedar ljus soja
1 ½ matskedar mörk soja
1 matsked sweet chilisås
1 paket filodeg rapsolja sesamfrön

Jordnötssås
1 ½ deciliter jordnötssmör
½ deciliter ljus soja
¾ deciliter varmt vatten
2 matskedar riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
rivna 2 matskedar sesamolja
4 matskedar agavesirap
 
Till servering 
1 förpackning risnudlar eller fullkornsnudlar
1 klyfta rödkål
2 matsked sesamfrön

Filodegsrullar
 Koka belugalinserna mjuka i 15-20 minuter. Fräs shiitake, lök, chili och ingefära i lite olja tills allt får lite färg. Blanda ner sojasås och sweet chili-sås. Låt fräsa med i några minuter. Häll över i en skål och låt svalna något. Ta ut ett ark filodeg. Dela det på längden i två delar. Pensla kanterna med rapsolja och lägg sedan 2 matskedar fyllning i ena änden. Vik in kanterna och rulla sedan ihop till en rulle. Lägg på en plåt och pensla med rapsolja. Strö över sesamfrön. Fortsätt såhär till all fyllning är använd. Grädda dem i 200 grader i ca 20 minuter, eller tills de är vackert gyllenbruna.

Jordnötssås Mixa ihop allt med en stavmixer.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Strimla rödkålen fint. Blanda nudlar och kål med jordnötssås. Strö över sesamfrön. Servera tillsammans med filodegsrullarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".