Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Så görs varm choklad på chokladexpertens vis

Publicerat onsdag 9 november 2016 kl 15.28
Tips från chokladexpert Maja Berthas
(6:41 min)
Anders Wiklund / SCANPIX /
Varm choklad. Foto: Anders Wiklund / TT

Värm upp dig i vinterkylan med lite varm chokladdryck. Maja Berthas är chokladexpert och har tagit fram tre recept med spännande smaker.

Varm choklad med apelsin (barnvänlig)

2,5 dl röd mjölk

1,5 dl grädde

200 gram ljuschoklad med apelsinsmak

50 gram mörk choklad

Saften av 1/2 pressad apelsin

Blanda mjölk och grädde i en kastrull.

Bryt chokladen i bitar och lägg ner i mjölk- och gräddblandningen. Värm långsamt och vispa då och då så inte mjölken bränner fast i botten. Se till att chokladen smältordentligt. Sila (om chokladen du använt innehåller några former av bitar av apelsin eller krisp) och häll upp. Servera med små mashmallows.

 

Varm choklad med julkryddor och calvados

2,5 dl röd mjölk

1,5 dl grädde

185 gr mörk choklad

2 tsk honung

1 kanelstång

2 hela kardemummakärnor

1 bit ingefära

2 stjärnanis

1 krm vaniljpulver

4 cl Calvados

Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Lägg i kryddorna och värm upp under omrörning. När mjölken blivit varm lägger du i chokladen, bruten i mindre bitar. Se till att chokladen smälter ordentligt. Låt dra på svag värme i 20 minuter för att laka ur smaken på kryddorna. Tillsätt honungen och vispa. Sila, tillsätt Calvadosensamt vaniljpulver och servera i kopp.

 

Kryddig choklad med chili

2,5 dl röd mjölk

1 dl grädde

175 gram mörk, kraftig choklad

två småchilifrukter

ev. Cayennepeppar

Blanda mjölk,grädde och chilifrukterna i en kastrull. När mjölken blivit varm lägger du i chokladen, bruten i mindre bitar. Se till att chokladen smälter ordentligt.Vispa. Låt dra på svag värme i 20 minuter för att laka ur smaken på chilin.Sila och tillsätt eventuellt lite cayennepeppar om smaken på chilin är för svag. Servera i liten espressokopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".