Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Alexandra levererar triss i gurkrecept

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 12.33
"Redan när Moses flyr från Eypten så nämns gurkan"
(6:53 min)
En hög med slanggurkor
Alexandra berättar att gurkan innehåller 96% vatten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Veckans råvara är gurka, den långa slanggurkan som en gång var krökt men som idag är rak.

Redan de gamla indierna odlade gurka för sådär 4000 år sedan. Det är en gammal nyttoväxt som man har odlat länge och den är en lättodlad fröväxt som man sätter varje år och som producerar ganska mycket.

Alexandra tycker gurkan är en underbar liten grönsak som har många användningsområden och i dagens program delar hon med sig av tre recept.

 

Klassisk tzatsiki

6 personer

tillagningstid: 15 minuter

2 dl mezeyoghurt eller annan tjockyoghurt

0,5 bit  ekologisk gurka

2 tsk god olivolja

1-2 fint hackad eller pressade vitlöksklyftor

mynta eller andra kryddor efter smak

salt o peppar

Gör gärna så här:

Skär gurkan i små kuber eller riv på den grova delen av rivjärnet, strö över lite salt, låt stå 5-10 minuter och häll bort överbliven vätska, rör ihop med övriga ingredienser smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och dra tills sig smakerna i kylskåp några timmar eller över natten.

 

Gurkdressing

0,5 ekologisk gurka

saften av 0,5 lime

1 msk färsk hackad mynta

0,5-1 inlagd jalapegno, styrka efter smak

1 liten vitlöksklyfta

ev lite vatten

Gör gärna så här:

skala och kärna ur gurkan

mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar

Tillsätt ev lite vatten för rätt konsistens

 

Mormor Malmströms Gurka

0,5 gurka

0,5-1 kapsyl ättikssprit 12%

salt

1 tsk socker eller honung

dill efter smak

Gör gärna så här:

Skiva gurkan tunt med hjälp av osthyvel eller mandolin. Strö över salt. Låt stå 10 minuter, rör i honung och ättika. Smaka av. Hacka färsk dill och rör i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".