Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Köttexperten ger sina bästa tips

9 saker du vill veta om kött

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 14.53
"Skinkinnanlår är den absolut möraste delen"
(7:12 min)
köttdisk med olika delar
1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Eric Persson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Eric Persson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Vad behöver man veta om kött och finns det trender i vilka köttdelar man äter och hur tillagas de? Många frågor och här är svaren.

Lyssna på Lottas intervju med Eric Persson som är köttgesäll och kolla in listan här.

  1. Kött från framdelen har mer fett. Det är hårdare och tar längre tid att tillaga (högrev och bog)
  2. Kött från bakdel är magrare, mjukare (biff, rostbiff, fransyska)
  3. Flankstek, fin detalj som tidigare blev färs men som blir mer populärt som köttbit. Utmärkt att grilla. Överstek inte. Grilla hårt men se till att den är fortsatt blodig i mitten. Skär upp mot fibrerna, inte med.
  4. Njurtapp, kallas slaktarbiff ibland. Sitter i mitten av djuret. Smakar mycket kött.  
  5. Fransyska, bör komma till heders igen. Gör klassisk söndagsstek. Fransyskan är stekarnas Rolls Roys. Den är mager så ös ofta. Använd låg temperatur.
  6. Lammlägg, långkok 10-15 timmar med låg temperatur. Mycket smak.
  7. Skinka, färsk skinka är mager och smakrik, skinkinnanlår är den absolut möraste delen. Fråga efter den!
  8. Pluma, Spansk specialitet. Görs ofta till färs i Sverige men börjar bli populär. kotlettkappa som det också kallas sitter ovanpå bitar som karré och kotlett.Mycket fett. Stek hårt.
  9. Välj kött som är vakumpackat och i "skinpack". Och nära bäst före datum för då har det mörat till sig i förpackningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".