Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Alexandra lagar mjuk fruktkaka till adventskaffet

Publicerat fredag 25 november 2016 kl 12.07
"Homeros diktade om den vackra äppelblommningen på våren"
(5:30 min)
Erik och Alexandra med äpplen i handen och i munnen.
Alexandra berättar också om äpplets alla nyttigheter. Foto: Annika Witting/Sveriges Radio

Veckans råvara är äpple och Alexandra börjar med att konstatera att det varit ett otroligt äppelår.

Hör Alexandra och Erik prata om äpplet!

När det gäller äpplets historia har ju Sverige verkligen varit med i matchen säger Alexandra och berättar att äpplen funnits i mer än 5000 år i Sverige. Tittar man tillbaka så älskade Grekland sina äpplen och spred kunskapen om dem över världen och Homeros skrev om äppelblommen på våren och hur sött och gott äpplet smakade.

 Mumsig fruktkaka Svårighetsgrad: medel

 Ingredienser till10-12 bitar

2 dl fint tärnade äpplen

1 dl tärnad ananas

1½ dl ljusa russin eller torkade goijabär

1 dl utblandad körbärssaft

1 dl valnötskärnor

1 dl mandel

4½ dl vetemjöl

1½ tsk bikarbonat

250 g laktosfritt smör

2½ dl socker

½ tsk salt

1 tsk vaniljsocker

4 ägg

Topping, valfritt läggs på vid servering:

1 dl mandelflarn

3 msk florsocker

3 msk florsocker

1 msk finrivet citronskal från en krav-citron

2 dl laktosfri crème fraiche

Gör så här,

Tag ur smöret och äggen från kylskåpet. Grovhacka nötterna och blötlägg i saften tillsammans med russinen och frukten i en timme. Sätt ugnen på 140°C. Vispa samman socker, salt, vaniljsocker och smör med elvispen. Rör i äggen, ett i taget med en träslev eller med vispen på lägsta hastighet. Rör in ägget ordentligt innan nästa går i. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd sedan i frukt och nötter i denna och slutligen vänd alltsammans i äggblandningen.

Tag gärna en teflonform eller lägg smörat ugnspapper i en brödform. Häll i smeten. Ställ in i mitten på ugnen, lägg på aluminiumfolie efter 1 timme och låt baka i ytterligare 1-1,5 timme beroende på ugnskapacitet, känn efter med en sticka.

Låt den ligga kvar i formen minst 5 timmar innan du skär upp den. Servera gärna med toppingen. Topping: vid servering, blanda samman socker, crème fraiche och citronskal. Bred på toppen av kakan och strö över mandeln. Godast är den efter 1-2 dagar och den går utmärkt att frysa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".