Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Alexandras lussebullar

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 10.43
"Det viktigaste är att man inte ska ha för mycket mjöl"
(8:38 min)
Erik Blix och Alexandra Zazzi lutade mot ett bord.
Erik och Alexandra. Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio

Lyssna på när Erik och Alexandra pratar om lussebullar.

Saffransbullar med plommonsmak

  • ger ca 50 st
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2-3 påsar saffran (1-1,5g ) beroende på hur mkt du älskar saffran
  • 1 sockerbit eller 1 tsk socker
  • 2 tsk mörk rom
  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 250 g kvarg, typ kesella
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 kg (ca 1,7 l) vetemjöl samt lite till bakbordet
  • fyllning
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl urkärnade torkade plommon, typ katrinplommon
  • 50 g mandelmassa
  • 1 dl mandelkärnor
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk kardemumma kärnor
  • topping
  • mandelspån
  • strösocker

Gör så här:

  1. Stöt saffranet med 1 sockerbit och 2 tsk mörk rom (lite överkurs och gammal vana för att få ut mer smak)
  2. Värm mjölken till ljummen och rör i saffransblandningen.
  3. Smula ut jästen i matberedaren och rör i en skvätt av mjölkblandningen så att det löser sig, rör i resten av mjölke
  4. Fortsätt och arbeta in mjöl, smör (i små kuber), kvarg, socker och salt med händerna eller allra lättast med matberedaren.
  5. Arbeta minst 5-6 minuter tills du får en smidig, kladdig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1-1,5 timme.
  6. Gör fyllningen genom att mixa alla ingredienser fint till en kräm i en matberedare med knivtillsats eller en stavmixer.
  7. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda någon minut. Dela på mitten och kavla ut en del i taget till en stor rektangel.
  8. Bred hälften av fyllningen på ena halvan och vik över degen. Gör även detta med den andra halvan av degen.
  9. Sporra smala strimmor och rulla ihop till bollar. Lägg i bullformar och lägg ut på plåt eller liknande.
  10. Lägg på bakduk och låt jäsa ytterligare 1 timme. Sätt på ugnen efter 30 minuter på 200 grader.
  11. Pensla med lätt vispat ägg och strö över mandelspån och lite strösocker
  12. Baka i mitten på ugnen ca 12 minuter, tills de fått fin färg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".