Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Alexandra Zazzi bakar julgodis

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 10.57
"Det är bara att experimentera!"
(7:31 min)
Alexandra Zazzi och Mina Benaissa
1 av 2
Alexandra Zazzi och Mina Benaissa med julbak. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio
Zazzis tre olika kolor Foto: Alexandra Zazzi
2 av 2
Zazzis tre olika kolor Foto: Alexandra Zazzi

Hör Alexandra Zazzis tips om tre sorters kola!

Snabb knäckig kola

50 g smör brynt

4 dl grädde

3 dl ljussirap

3,5 dl strösocker

0,5 tsk vanilj (svart pulver eller vaniljkärnor från 1 strång)

Bryn smöret genom att smälta i rundbottnad kastrull och vispa hela tiden. Lägg i övriga ingredienser. Låt sjuda/halvkoka i 20-40 minuter tills temperaturen på massan nått ca 124 max 125 grader.

Gör kulprovet om du inte har termometer. Rör kontinuerligt i massan. 

Dela upp i tre och smaksätt enligt nedan eller efter egen fantasi

Choklad

Vispa i 2 msk kakaopulver i 1/3 av den färdigkokta heta smeten. Häll ut smeten i en med ugnspapper fodrad rektangulär forn (ca 20x10 cm). Låt svalna tills det går att skära i dem utan att de flyter ihop, skär ätvänliga bitar. Slå in i klippt ugnspapper som karameller.

Knäckig kolasmak

Häll ut 1/3 av smeten i en med ugnspapper fodrad rektangulär forn (ca 20x10 cm) och strö direkt över 1 dl skalade mandlar (valfritt hackat eller helt), tryck försiktigt ned dem i smeten med handen. Låt svalna tills det går att skära i dem utan att de flyter ihop, skär ätvänliga bitar. Slå in i klippt ugnspapper som karameller.

Den "misslyckade"

1 msk riven färsk ingefära

1 msk riven citronskal från ekologisk citron (endast det gula)

saften av en halv citron

1/3 sats av den färdigkokta heta smeten blandas med ingefära, citronsaft och skal. häll ut i smord forn att svalna. skeda ur ca en tsk i taget och lägg på ugnspapper, ställ in i frysen i 30 minuter, rulla till bollar och ställ in i frysen minst 1 timme. Doppa i smält mörk choklad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".