Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvists vintips vecka 50

Carl Jan tipsar om bästa bubblet

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 10.40
"Det är en bra årgång"
(5:12 min)
Lotta Bromé och Carl Jan Granqvist
1 av 2
Lotta Bromé och Carl Jan Granqvist Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Denna vecka rekommenderar Carl Jan Granqvist bubblor som fungerar väl både till jul och kommande nyår. Först ut en Crémant från norra Bourgogne i Frankrike och därefter en årgångschampagne från ett av de större kooperativen i området.

Dryck 1: Mousserande vin på 75 cl flaska Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne nummer 7725 på Systembolaget

Mitt första vin är en knastertorr Crémant från Bourgogne i Frankrike. Vinet är gjort på samma sätt som i Champagne, det vill säga med en andra jäsning på flaska. Druvorna bakom vinet är pinot noir och chardonnay. Efter vinifiering och buteljering har vinet fått ligga i 18 månader på sin jästfällning innan jästproppen avlägsnats och flaskan försetts med champagnekork och grimma. Detta vin passar utmärkt till skaldjur, varför inte servera till en gratinerad hummer.

Doft: Komplex doft, fullkomligen sprängfylld av frukt i form av mogna gula äpplen, honung, brioche och citrusskal.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med frisk frukt syra och välbalanserad smak med mängder av äpplen, brioche, lite choklad och citrus

Alkohol: 12,5 %

Pris: 139 kr

Dryck 2: Mousserande vin på 75 cl flaska 2006 Blanc de Blancs Nicolas Feuillatte nummer 7592 på Systembolaget

Denna Champagne är uteslutande gjord på den gröna druvan chardonnay. Allt vin kommer från årgång 2006 och vinet har en dosage på 7 gram socker per liter. Vinet får ligga hela 6 år på sin jästfällning innan degorgering. Med sin komplexitet och fina struktur fungerar denna champagne utmärkt till mat, varför inte servera till ostron eller en löjromstoppad toast skagen.

Doft: Härligt fruktig och något utvecklad brödig doft med av citrus och nötter.

Munhåleupplevelse: Torr och elegant med frisk fruktsyra följt av blodgrape, rostade nötter och nougat.

Alkohol: 12%

Pris: 319 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".