Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Li Pamp om terrinens historia och funktion

Publicerat söndag 25 december 2016 kl 09.53
"Det är den största delen i en servis"
(7:18 min)
Soppterrin
Soppterrin Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Förr i tiden var det vanligare att man köpte hela serviser. Då hade terrinen en mer självklar plats på bordet än idag. Hör terrinens historia i juldagens P4 Extra.

Lyssna på hela intervjun med Li Pamp i spelaren ovan!

Terrin är ett serveringskärl som har sitt ursprung i 1700-talets Frankrike, då började stora serviser användas. Ofta var det soppor som serverades ur terrinen som en förrätt i en större måltid.
- Det här är en servis mest praktfulla pjäs. Det är en bastant skulptural historia som ställs i centrum och som alltid gömmer något gott, säger designexpert Li Pamp.

- Såhär på juldagen är det utmärkt att plocka fram en terrin ur skåpet för det är lite festligt. Den har både en funktionell egenskap då den rymmer mycket men den är ofta väldigt praktfull, säger Li Pamp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".