Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Alexandra lagar grön sås full av vårkänslor

Publicerat lördag 18 mars kl 14.50
"Grekerna trodde de kunde supa mer om de åt persilja"
(5:05 min)
Erik Blix och Alexandra Zazzi.
Erik Blix och Alexandra Zazzi. Foto: Kalle Wannerskog/ Sveriges Radio

Örter är veckans råvara och Alexandra Zazzi har valt att tala om persiljan. Och som vanligt börjar hon med att dyka ner i historien.

Grekerna gillade sin persilja, berättar Alexandra. De trodde till och med att de kunde supa till lite mer om de samtidigt åt persilja. Men de använde också persiljan som en läkeväxt då den ansågs ta bort inflammationer och avkok från persiljan ansågs rena inre organ.

Dagens recept på den gröna såsen vill Alexandra verkligen slå ett slag för. Den är full av vitaminer, antioxidanter, lust - och vårkänslor!

 

Kall persiljesås (salsa verde)

räcker till 6 personer

  • 2 stora knippen bladpersilja
  • 1½ dl olivolja
  • saften av en citron
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 sardeller (valfritt)
  • ½ dl kapris

Lägg persiljan i matmixern tillsammans med vitlöken, sardellerna och kaprisen, kör på högsta hastighet, häll i olivoljan med fin stråle och ha sist i citronsaften. Smaka av med salt och peppar.

P4 Extra
p4extra@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".