Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Vinterhavet bjuder på goda skaldjur

Publicerat fredag 24 mars kl 10.39
"Vi får bra produkter från havet under de kalla vintermånaderna"
(7:05 min)
Alexandra Zazzi och Aljdiana Talic.
Alexandra Zazzi och Aljdiana Talic. Foto: Joacim Fransson/TT

I dag blir havet temat för Alexandras recept. Det handlar om musslor och krabbor som det finns gott om i havet just nu.

Det är under de här kalla vintermånaderna vi får väldigt bra produkter från havet säger Alexandra som tycker vi skall passa på att använda oss av dem.

I dag lagar Alexandra en mussel och krabbgryta som hon serverar tillsammans med en ljummen bulgursallad med frukt i.

Krabba och musslor i mustig curry med papaya och mango bulgur

4-6 personer

500 gr blåmusslor

½ rödlök

1 chili

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1 dl vittvin eller vatten

2-3 medelsmå krabbor, dela i bitar men tag bort vassa skalbitar och gälar

1 burk kokosmjölk

2 dl matlagnings grädde

2 dl utspädd fiskbuljong

2 tsk mangocurry eller annan god curry

10-12 cocktailltomater

20 blad thaibasilika

salt och peppar

3 dl bulgur

0,5 mango, gärna något omogen

0,5 papaya, gärna något omogen

1 zucchini, skivad

2 msk grekisk yoghurt

1 msk sweet chili

Gör gärna så här:

Rensa och skölj musslorna.

Finhacka rödlök, chili och vitlök. Lägg i stor kastrull tillsammans med oljan.

Lägg i musslorna, saltet och vinet, lägg på lock och koka på hög varme 10-15 minuter tills alla musslorna öppnat sig. Skaka och rör om i kastrullen några gånger under koktiden.

Tag av från värmen, sila av musselbuljongen i en gryta.

Ställ musslorna åt sidan.

Lägg i kokosmjölk, grädde, buljong och curry. Låt sjuda 10-15 minuter. Strimla och lägg i thaibasilika.  

Dela tomaterna i klyftor och vänd i tillsammans med musslorna och krabbdelarna.

Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda upp.

Bulgur:

Koka i lättsaltat vatten med en klick smör enligt anvisningen på förpackningen.

Tärna mangon, papayan, zucchini fint.

Blanda samman yoghurt , sweet chili, frukt och bulgur.

Servera till krabbgrytan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".