Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Mat för singellivet

Publicerat måndag 27 mars kl 11.33
"Det finns ett mellanläge mellan jättenyttigt och en hämtpizza"
(5:05 min)
Jeanette Steijer
Jeanette Steijer Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Det finns några saker som brukar vara viktigare för singelhushållet än för storfamiljer - det ska vara snabbt tillagat, billigt, fungera i matlådor och framförallt - hålla länge i kylen om man inte tar hand om det på en gång. Här delar dietisten Jeanette Steijer med sig av sina bäst mattips för singlar.

Mat för 4 personer som kan återanvändas i matlådor:

Torsk med ärtpesto och potatis

600 gram torskfilé eller torskrygg
1 kryddmått salt, efter smak
1 kryddmått svartpeppar, efter smak
1 matsked smör
(eventuellt lite riven pepparot om du gillar)

Lägg fisken i en ugnsfast form. Salta och peppra fisken och klicka över smör (och lite pepparot). Sätt in i ugnen ca 10-12 minuter.

 

Ärtpesto

2 deciliter gröna ärtor - koka upp hastigt.
0,5 kruka(or) persilja
50 gram grana padano
0,5 deciliter olivolja
0,5 tesked vit balsamvinäger
Salta och peppra efter smak
600 gram små fina potatisar med skal.
1 skivad tomat

Mixa samman ärtor, persilja, riven grana padano, olivolja och balsamvinäger till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
Koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter. Lägg upp allt på en tallrik och njut.
 

Att ha i kylen hela veckan: 

Grönkålssallad

250 gram grönkål
1-2 matsked olivolja av god kvalitet
1 citron, saften
Salt och nymalen svartpeppar
1 granatäpple
1 bit fetaost

Hacka grönkålen i ganska små bitar. Man får hacka en stund. Pressa över citron, ha på olivolja, salt och peppar. Massera in detta i grönkålen med rena händer, gör det i ett par minuter.
Ta ut kärnorna från granatäpplet och strö över salladen eller köpt frysta granatäppelkärnor. Smula över fetaosten och servera! 
 

Vitkålsallad

Strimla ett halvt eller kvarts litet vitkålshuvud mycket fint och blanda med lite Kimchi (syrade grönsaker på burk). Salta och peppra. Kan förvaras i kylen och passar till det mesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".