Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvists vintips vecka 13

Carl Jan tipsar om vin till sparris och vårkyckling

Publicerat torsdag 30 mars kl 09.55
Carl Jans vintips - vin till sparris och vårkyckling
(5:58 min)
carl jan granqvist
Carl Jan Granqvist Foto: Mikael Klintevall/Sveriges Radio.

Månadens största begivenhet är den vita sparrisen, en råvara man numera kan få tag på nästan året om, men som generellt är som mest välsmakande under april och maj. Först ut är den tyska sparrispremiären den 11:e april och därefter kan man invänta högsäsongen för den svenska.

Dagarna blir sakta något längre och ljusare och snart står april för dörren med några av vårens gastronomiska höjdpunkter. Redan i måndags var det premiär för vårkråkan. Den som önskar fågel av tamare och något mindre magstarkt slag bör istället låta vårkycklingen få utrymme på middagsbordet. 

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska
Künstler Riesling Trocken 2015 nr 5375 på Systembolaget

Vilken druva som passar bäst till sparris är omtvistat. Den germanska stämningen kring sparristraditionen gör att det ofta är vita viner från Tyskland eller det tyskinfluerade Alsace som brukar vara de givna alternativen. Bland de tyska kännarna nämns ofta weissburgunder och silvaner som de bästa alternativen, men det är druvsorter som vi sällan hittar på Systembolagets hyllor.
Lyckligtvis finns det desto fler alternativ om vi vänder oss till den tyska nationaldruvan riesling. Att de flesta vinerna är av den sällsynt fina årgången 2015 gör inte saken sämre. Detta vin är som en kristallklar vårbäck och parad med ”knackisch” kokt vit sparris serverad med en citronzestparfymerad
hollandaise och kallrökt lax får vi en veritabel symfoni av vårens smaker och dofter. 

Doft: Pigg doft av gravensteiner-äpple med finstämd ton av vit persika, lime och jasmin.

Munhåleupplevelse: Stram och torr men samtidigt läskande fräsch fruktig smak med väl avvägt syrlig eftersmak som spritter av energi.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 129 kr

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska
Alde Gott Pinot Noir nr 5484 på Systembolaget

Vårkycklingen serveras med fördel helstekt tillsammans med vårprimörer och en lätt gräddavrundad skysås som spetsat med en aning osötad dijonsenap. Många fylligare vita viner är ett gott ackompanjemang, men för den som föredrar ett rött vin är en lättsammare pinot noir ett givet
alternativ. Druvan har sitt ursprung i franska bourgogne, men även en flera hundra år lång historia i de tyska vingårdarna där den kallas spätburgunder. Trots att Tyskland länge varit den tredje största
producenten av pinot noir, var vinerna förr ofta något som i bästa fall påminde om ett i överkant fruktigt rosévin, snarare än den burgundiska förlagan. På senare tid har dessa viner även på bred
front blivit klart mer tilltalande och druvtypiska. 

Doft: Parfymerad doft av syltade jordgubbar, körsbär och en aning rosor på en bädd av ischoklad.

Munhåleupplevelse: Lätt, men bärigt fruktintensiv och silkigt mjuk, med behagligt friskt avslut.

Alkohol: 14 %

Pris: 139 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".