Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Hon blev sjuk av kyckling - trots noggrann hygien

Publicerat fredag 31 mars kl 15.18
"Jag använder egna skärbrädor och egna knivar, men ändå åkte jag dit"
(1:50 min)
En form med färdiglagad kyckling.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Larmen avlöser varandra. Antalet smittade av bakterien campylobakter fortsätter att öka och hittills i år har nästan 2000 svenskar drabbats.

– Jag var sjuk i tre veckor, med feber och väldig diarré. Det var på gränsen att jag blev uttorkad, säger Agneta Hultler i småländska Grimstorp som är en av de som har blivit sjuka av kyckling.

Agneta Hultler har inte ätit kyckling sedan hon blev sjuk i början av året men tror att hon kommer att våga äta det igen, dock inte färsk. För trots att hon alltid är väldigt noga när hon tillagar kyckling, använder särskild skärbräda, diskar noga och torkar med papper istället för handduk till exempel, så blev hon sjuk. Agneta Hultler är förvånad över att människor fortsätter att insjukna och tycker inte att problemen tas på allvar.

– Campylobacter är en hemsk infektion att få, så jag förstår att hon uppfattar det så. Vi tar absolut problematiken på allvar, men det är en komplex produktion, många aktörer är inblandade, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Åsa Rosengren säger att man har lokaliserat grundproblemet, och det gjordes för ungefär två månader sedan, men att det tar ett tag innan resultatet visar sig. Det finns många campylobacter i omlopp och det tar ett tag innan de är borta från alla djurstallar och innan människor slutar bli sjuka.

Vad var då grundproblemet?

– Det var en av de stora kycklinganläggningarna som hade problem med en rengöringsanläggning.

När det är åtgärdat så kommer det lugna ner sig?

– Ja, vi hoppas det. Men samma riktlinjer gäller fortfarande, att genomsteka köttet ordentligt, tvätta händerna noga, rengöra skärbrädor och knivar och vara försiktig med stänk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".