Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvists vintips vecka 14

Carl Jan tipsar om brännvin till påskbordet

Publicerat torsdag 6 april kl 09.17
"En lysande vinårgång"
(6:40 min)
Carl Jan Granqvist ger sitt bästa vintips
Carl Jan Granqvist gästar Lotta Bromé Foto: Johanna Sten/Sveriges Radio

Nu står påsken för dörren och det är dags att införskaffa drycker som skall avnjutas till sillar, lax och dekorerade ägg.

I dessa dagar är det allt fler som avstår från att duka fram ett traditionellt påskbord. Vill man bjuda till middag med en rätt bör man välja lammkött.

Traditionen med lamm till påsk sitter djupt. Ända sedan judarnas uttåg ur Egypten har påskhelgen manifesterats med denna rätt.

Påsklammet tillhör våra äldsta gastronomiska vårtraditioner. Men när det gäller tidpunkten för lamning har det förekommit en viss obalans beroende på när påskhelgen infaller. Traditionen har sitt ursprung i länder med andra klimatmässiga förutsättningar och därmed finns det inte alltid dilamm att tillgå i Sverige.

En sen påsk som i år ger goda möjligheter att få avnjuta detta läckra blekrosa kött.

Till påsklammet rekommenderar Carl Jan en lite lyxigare röd bourgogne. Det eventuella påskbordet, oavsett om det serveras med eller utan dilamm bör traditionsenligt ackompanjeras av öl och brännvin.

 

Dryck 1: Rött vin på 75 cl flaska

Rully Premier Cru Cuvée Siganture 2015 nr 5619 på Systembolaget

En elegant och förföriskt parfymerad röd bourgogne är det självklara valet till det späda lammets mjälla kött. Vinet har en lätthet och saftighet som balanserar den finstämda köttsmaken. Den som inte är van att dricka röd bourgogne kan ofta uppfatta stilen som lite tunn och snipig. Med sin friska syra och helt torra smakprofil är det en skarp kontrast till de lätt sötade och russintonade viner som är storsäljare på Systembolaget. Med sin mjukhet inriktar sig dessa viner på att i första hand tillfredsställa gommen, medan en Bourgogne förför genom att först tillfredsställa doftsinnet.

Den som vill hjälpa sig själv att falla för denna magnifika vinstil gör klokt i att välja viner från den utmärkta årgången 2015. De är mer generösa och fruktiga i stilen än de viner som kommit de senaste fem åren.

Doft: Förförisk doft av sommarens röda bär och rosor med finstämd ton av söta kryddor och en aning av choklad.

Munhåleupplevelse: Lätt och frisk med mjuka tanniner och elegant men lång eftersmak.

Alkohol: 13 %

Pris: 189 kr

Dryck 2: Öl på 50 cl flaska

Pumpviken påsköl 2016 nr 1341 på Systembolaget

Många har en lite obekväm relation till mörka och i synnerhet kryddade öl då de ibland har en tendens att bli i överkant söta. Pumpviken är ett lysande undantag som är föredömligt torrt men samtidigt inte beskare än att det tilltalar även dem som väljer öl till påsken för traditionens skull snarare än för att det är favoritdrycken.

Doft: Nyansrik kryddig doft med inslag av mörk sirap, rågbröd och pomerans.

Munhåleupplevelse: Mjuk och munfyllande, med fin balans av diskret sötma och beska i smakrik stil.

Alkohol: 5.8 %

Pris: 29:90 kr

Dryck 3: Brännvin på 50 cl flaska

Gammal Norrlands Akvavit nr 262 på Systembolaget

För många i den yngre generationen är Akvavit inte samma självklarhet till påsk- och julbord som det tidigare varit. Det finns många missuppfattningar kring akvavit som knappast gör den lättare för den oinvigde att ta till sig. Det är inte ett slags ”shots” i folkdräkt som skall svepas iskall i en djup klunk.

Med fördel njuter man snapsen i mindre spetsglas och ”biter av” en lagom mun efter eget tycke. Då lyfter man fram kryddningen istället för att accentuera den höga alkoholhalten som lätt kan göra att snapsen bara upplevs eldig och brännande. Gammal Norrlands Akvavit är med sin mjuka sherryton en snaps som tilltalar så väl kräsna konnässörer som nybörjare som vill ha en mildare snaps.

Doft: Nyanserad doft av kummin, anis och fänkål med en elegant nötig och kryddig sherryton.

Munhåleupplevelse: Len fin och kryddintensiv med precis lagom akvavit-bett.

Alkohol: 40 %

Pris: 209 kr

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".