Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Kärleksfulla ägg till påsk

Publicerat lördag 15 april kl 14.53
"Ägg innehåller i princip allt vi behöver"
(7:26 min)
Alexandra Zazzi och Sarit Monastyrski.
Alexandra Zazzi och Sarit Monastyrski. Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio

En variant på ägg benedict med lax i stället för kött bjuder Alexandra Zazzi på så här i påsktider. Om man riktigt vill skämma bort någon man älskar, då ska man göra det här receptet!

Kärleksfulla morgonägg

2 personer 

Tid: 20 minuter + några minuter i ugnen

  • 2 skivor formbröd
  • smör till stekning
  • 2 skivor rökt lax
  • 1 liter vatten
  • 1 msk vinäger
  • 2 ägg
  • 3 msk hollandaisesås, se recept
  • 12 skalade räkor
  • 1 liten rödlök, skivad

Gör gärna så här:

1.    Skär bort kanterna på brödet och stek det i het panna med smör tills det är gyllene på bägge sidor. Lägg upp på smörpapper.

2.    Koka upp vatten i en vid kastrull med 1 msk vinäger. Knäck 1 ägg på ett fat och låt det glida ner i det sjudande vatten. Gör likadant med det andra ägget. Ta upp med hålslev när vitan stelnat.

3.    Lägg laxskivorna på brödet med ägg ovanpå, toppa med hollandaise.

Gratinera i ugn 1-2 minuter på hög grillvärme tills allt fått lite färg. Ta ut ur ugnen, lägg på räkor och lök, servera genast.

 

Hollandaisesås

Tid: 20 minuter

  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vatten eller vitt vin
  • några droppar färskpressad citronsaft
  • salt, peppar

Gör gärna så här:

1.    Smält smöret. Vispa ihop äggulor och vatten eller vin i en rundbottnad kastrull eller skål. Ställ skålen i vattenbad i en annan kastrull med sjudande vatten. Vispa äggulorna kraftigt tills du har en pösig kräm.

2.    Vispa försiktigt i det smälta smöret lite i taget, vispa hela tiden med elvisp eller ballongvisp. Lyft ur om det tjocknar för fort. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".