Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Kärleksfulla ägg till påsk

Publicerat lördag 15 april kl 14.53
"Ägg innehåller i princip allt vi behöver"
(7:26 min)
Alexandra Zazzi och Sarit Monastyrski.
Alexandra Zazzi och Sarit Monastyrski. Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio

En variant på ägg benedict med lax i stället för kött bjuder Alexandra Zazzi på så här i påsktider. Om man riktigt vill skämma bort någon man älskar, då ska man göra det här receptet!

Kärleksfulla morgonägg

2 personer 

Tid: 20 minuter + några minuter i ugnen

  • 2 skivor formbröd
  • smör till stekning
  • 2 skivor rökt lax
  • 1 liter vatten
  • 1 msk vinäger
  • 2 ägg
  • 3 msk hollandaisesås, se recept
  • 12 skalade räkor
  • 1 liten rödlök, skivad

Gör gärna så här:

1.    Skär bort kanterna på brödet och stek det i het panna med smör tills det är gyllene på bägge sidor. Lägg upp på smörpapper.

2.    Koka upp vatten i en vid kastrull med 1 msk vinäger. Knäck 1 ägg på ett fat och låt det glida ner i det sjudande vatten. Gör likadant med det andra ägget. Ta upp med hålslev när vitan stelnat.

3.    Lägg laxskivorna på brödet med ägg ovanpå, toppa med hollandaise.

Gratinera i ugn 1-2 minuter på hög grillvärme tills allt fått lite färg. Ta ut ur ugnen, lägg på räkor och lök, servera genast.

 

Hollandaisesås

Tid: 20 minuter

  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vatten eller vitt vin
  • några droppar färskpressad citronsaft
  • salt, peppar

Gör gärna så här:

1.    Smält smöret. Vispa ihop äggulor och vatten eller vin i en rundbottnad kastrull eller skål. Ställ skålen i vattenbad i en annan kastrull med sjudande vatten. Vispa äggulorna kraftigt tills du har en pösig kräm.

2.    Vispa försiktigt i det smälta smöret lite i taget, vispa hela tiden med elvisp eller ballongvisp. Lyft ur om det tjocknar för fort. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".