Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Äggkoppen har långa anor

Publicerat fredag 21 april kl 13.02
"De var de noblaste som kunde äta sina ägg i en äggkopp av silver"
(7:13 min)
Ägg i en äggkopp som man ser ovanifrån
Av hygieniska skäl började man äta ägget stående. Foto: Erlend Aas/TT

Många saker som vi har i våra köksskåp har en lång historia berättar Li Pamp som idag har fokuset på äggkoppen.

Utgrävningar har visat att man har ätit löskokta ägg i äggkopp redan i Pompeji och då är vi tillbaka i tiden till 79 e kr berättar Li. Från början var det mera ett fat med en skål i men på 1400-talet gjorde man de första äggkopparna där ägget skulle stå upp och det här berodde på att man trodde att det var mer hygieniskt att man åt ägget från toppen och ner.

Från början var det som med de flesta föremål som vi har i våra kök att det var överklassen som var de som hade äggkoppar som ofta var tillverkade i silver. I början av 1700-talet hamnade de i var mans hem och att äta ägg till frukost blev då en vana som spred sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".