Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvists vintips vecka 17

Carl Jan tipsar om valborgsmässoviner

Publicerat torsdag 27 april kl 13.41
"I Grythyttan träffas vi uppe på åsen och tänder en brasa"
(5:53 min)
Carl Jan Granqvist gästar P4 Extra
Carl Jan Granqvist gästar P4 Extra. Foto: Johanna Sten/Sveriges Radio

Att välja vin till valborg är inte lätt.

- Det får bli två varianter för man har ingen aning om vad det blir för väder på Valborgsmässoafton! säger Carl Jan Granqvist.

Så var vi återigen framme vid Valborg, denna högtid som markerar att vi definitivt lämnar vintern bakom oss. Liksom för de flesta av våra traditioner finns förstås många teorier om hur den uppkommit, men det troligaste spåret är att traditionen härstammar från tyskarnas Walpurgisnacht, också kallad Hexennacht. Enligt legenden samlades häxorna denna natt på berget Brocken i centrala Tyskland, och liksom i Sverige finns framförallt i norra Tyskland en tradition av att samlas kring majbål denna natt. Oavsett om man ägnar kvällen åt att fira in våren eller att hålla sig på sin vakt mot häxor, kan det vara en god idé att få sig något gott glas vin till livs. April är ju, vilket vi fått många smakprov på de senaste veckorna, en vädermässigt oberäknelig månad. Därför kan det vara en god idé att förbereda sig för att dagen kan komma med en smak av sommar så väl som ett sting av vinter. Sålunda en god idé att ha förberett sig med ett alternativ för varje av dessa möjligheter. Blir vädret svalt kan du spara rosévinet till sommaren, emedan det röda har alla förutsättningar att lagras några ytterligare år om vädret snarare påkallar rosé.



Dryck 1: Rosévin på 75 cl flaska

Tavel Les Lauzeraies 2015 nr 2724 på Systembolaget

Tavel är ett av Frankrikes mest klassiska roséviner. Det har sitt ursprung i den södra Rhônedalen och skiljer sig från sina kusiner från Provence i att det nästan alltid görs i en mycket djupt färgad stil. Många väljer idag hellre de bleka rosévinerna framför de mörka, kanske för att man av erfarenhet vet att man löper mindre risk att få något som smakar sötad jordgubbssaft. Det här vinet är dock klassiskt, torrt och elegant. Med sin kraftfulla framtoning passar det särskilt väl som matvin, och serveras med fördel till något lättare från grillen eller pannan. Exempelvis en gårdskyckling eller fläskkarré som smaksatts med rikliga mängder örter, vitlök och citron.


Doft: Intensiv fruktig doft av körsbär och hallon med inslag av timjan, lavendel och peppar.

Munhåleupplevelse: Fyllig och kraftfull, med generös frukt och en lätt aning av texturgivande tanninsträvhet med helt torrt och fräscht avslut.

Alkohol: 14 %
Pris: 115 kr

 

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska

Taurasi Feudi di San Gregorio 2011 nr 6228 på Systembolaget

Taurasi är ett vindistrikt som är betydligt mer berömt inom Italien än på våra breddgrader. Det sägs att namnet härstammar från den tjur som symboliserade de romerska legionerna och att vindistriktet växte fram genom att legionärer som fullföljt sin tjänst tilldelades vingårdsmark i området som en pension. Den viktigaste druvan heter Aglianico och är något av en rusande tjur till sin personlighet. Vinet är mörkfruktigt, strävt och syrligt, detta innebär att vinet behöver många års lagring för att komma till sin fulla rätt. Serveras helst till en saftig köttbit. Ett vin som gör sig utmärkt en kylslagen aprilkväll och som säkerligen har god potential att skrämma bort eventuella häxor.

Doft: Stor och intensiv doft av plommon, syltade körsbär, peppar, torkade rosor och rostade ekfat.

Munhåleupplevelse: Fyllig, värmande och mörkt fruktig, med påtaglig tannin som nu börjat rundas av. Eftersmaken är mycket lång och kryddig.

Alkohol: 14,5 %
Pris: 159 kr

 

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är åttonde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag ca 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".