Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Språket vägen in i samhället

Publicerat söndag 30 april 2017 kl 14.15
"Jag tänkte att jag måste börja själv"
(3:09 min)
Sandy Kallyny, Sverigekorrespondent, P4 Extra
Sandy Kallyny, Sverigekorrespondent, P4 Extra Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio

Språket är nyckeln till att ta sig in i ett nytt land, ett nytt samhälle. Alaa, som kom från Syrien med sin familj 2015, satte sig framför datorn och lärde sig svenska - helt på egen hand. P4 Extras Sverigekorrespondent Sandy Kallyny har träffat honom.

Språket är nyckeln till att bli integrerad. Men det kanske är svårt att föreställa sig hur det är att faktiskt komma till ett nytt land där man inte kan uttrycka sig och där man inte förstår ett dyft. 

Det är ämnet för det senaste reportaget från P4 Extras Sverigekorrespondent, Sandy Kallyny.

Vilka möjligheter har man den officiella vägen att lära sig svenska?

- Ja, de flesta kanske tänker på SFI, alltså svenska för invandrare, men om man tittar på reglerna som finns i Sverige idag så krävs det att man har uppehållstillstånd innan man kan få läsa på SFI, säger Sandy Kallyny. Och den genomsnittliga tiden för att få uppehållstillstånd, den är ett år. Så under den tiden så får man varken studera eller jobba, utan det är ju mest att vänta på att få ett besked.

Och då sitter man litegrann i ett moment 22 - vad skulle det finnas för alternativ då om man ändå vill lära sig språket?

- Efter hösten 2015 när det var som allra flest människor som kom till Sverige, då poppade det upp lite språkcaféer runt om i landet och hjälporganisationer startade upp språkkurser så de alternativen finns ju. Men de är ju mer frivilliga och man får ju själv leta upp de här - de är inte en naturlig del i intergrationsprocessen.

Sandy Kallyny har varit i Smålandsstenar och träffat Alaa, som kom till Sverige med sin familj från Aleppo i Syrien under hösten 2015. De fick uppehållstillstånd ungefär ett år senare. Alaa tänkte tidigt att språket var viktigt för att starta upp ett nytt liv i Sverige.

- Så det Alaa gjorde var att han satte sig framför en dator, och började söka efter svenskundervisning på nätet, berättar Sandy Kallyny. Och idag har Alaa lärt sig svenska helt på egen hand, utan hjälp av lärare eller SFI.

- När jag kom till Sverige tänkte jag att om jag vill integrera i samhället, så måste jag prata svenska, berättar Alaa. Om jag vill jobba i Sverige måste jag prata svenska. Mina barn kommer att prata svenska, så hur kan jag tala med dem, prata med dem... så jag tänkte att viktigast är att lära mig svenska.

- När vi kom såg jag att många, många, många som kom med mig - det tog lång tid innan allihop får uppehållstillstånd. Så jag tänkte att jag måste börja själv...

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".