Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvists vintips vecka 18

Carl Jan tipsar om vin till nässlor och rabarber

Publicerat torsdag 4 maj kl 10.23
rabarber
Till rabarber och nässlor passar vitt vin. Foto: Leif R Jansson/TT

Snart är den ljuva sommaren här. Vad passar då bättre än ett gott friskt vitt vin? Det tycker Carl Jan att man ska dricka till vårens nässlor och rabarber som blommar.

Så har maj äntligen kommit med smakprov på sommaren. Det är tid för två av vårens gastronomiska höjdpunkter, nämligen nässlor och rabarber. Till nässlor väljer jag gärna ett vin av sauvignon blanc. Druvan har en behagligt grön och örtig ton som påminner om nässlor och svartvinbärsblad samtidigt som den har en pigg och vårfrisk syra med en aning av citrus. I Frankrike är druvan vanlig i Touraine och Le Centre, där Loirefloden böjer sig från nord-sydlig till öst-västlig riktning. Stilen är ofta lite mindre exhibitionistisk än tolkningar av druvan från andra delar av världen och därför bättre som måltidsdryck.

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska

Menetou Salon Les Thureaux 2015 nr 5334 på Systembolaget

Till en vårfrisk nässelsoppa serverad med pocherat vaktelägg och vit sparris som vänts i smör och citron serverar jag med fördel en lätt och frisk stil av sauvignon blanc. Menetou-Salon är ett granndistrikt till det mer famösa Sancerre. Vinstilen liknar Sancerre och har ofta ett mycket fint prisvärde.

Doft: Tydligt aromatisk doft med inslag av nässlor, krusbär och fläder.

Munhåleupplevelse: Spänstig, frisk och syrlig med god fräschör och längd.

Alkohol: 13 %

Pris: 119 kr


Dryck 2: Vitt vin på 75 cl flaska

Sancerre Le Vallon nr 92248 på Systembolaget

Ett lyxigare alternativ kommer från Sancerre och finns i ett mindre antal butiker men kan beställas. Det har en enastående intensitet och smakrikedom och kan med fördel också serveras till halstrad gös med vit sparris och en nässelsmaksatt vitvinssås eller hollandaise. Vinet kan också lagras två till tre år.   

Doft: Intensiv, finstämt fruktig doft med inslag av mirabelleplommon, krispiga gröna toner av svartvinbärsblad och krusbär samt rökiga mineraltoner.

Munhåleupplevelse: Frisk, stram och elegant, men samtidigt med stor närvaro och krispig textur.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 199 kr

Dryck 3: Vitt vin på 37,5 cl flaska

Exquisite Beerenauslese 2013 nr 2959 på Systembolaget

Beerenauslese betyder att ett vin är gjort av särskilt utvalda övermogna druvor som angripits av fenomenet ädelröta. Det är en kostsam produktionsmetod som förutsätter fuktiga morgnar och torra varma dagar för att förruttnelseprocessen skall bli långsam och kontrollerad. Vinerna blir därför vanligen mycket kostbara. I Burgenland i Österrike finns Neusiedlersjön som skapar perfekta förutsättningar för ädelröta. Sjön är stor, men bara knappt två meter djup, vilket ger kraftiga morgondimmor som försvinner så snart solen klättrat tillräckligt högt. Den koncentrerade sötsyrliga stilen gör sig utmärkt till inkokt rabarber med jordgubbsfromage eller en knäckig rabarberpaj.

Doft: Sötfruktig doft av persika och ananas med inslag av apelsinmarmelad och honung.

Munhåleupplevelse: Viskös, mycket söt och koncentrerad, men med frisk syra som balanserar vinet och gör att det inte känns kladdigt sött.

Alkohol: 11 %

Pris: 94 kr

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".