Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Gunnarsbyn utökade sitt invånarantal med en tredjedel

Publicerat lördag 6 maj 2017 kl 14.20
"Vi volontärer har lagt ner mycket jobb och vi har fått mycket tillbaka"
(2:39 min)
Gunilla och Gulli Larsson
1 av 2
Gunilla och Gulli Larsson har båda engagerat sig som volontär. Foto: Foto: Sandy Kallyny
Nya invånare i Gunnarsbyn
2 av 2
Mujtaba Faizi från Afghanistan, Ahmed Sumerian från Irak och Mansour Jafari från Afghanistan är några av Gunnarsbyns nya invånare. Foto: Foto: Sandy Kallyny

Sommaren 2015 växte den byn från 160 till 210 invånare när ett asylboende öppnade mitt i samhället.

Gunnarsbyn ligger mitt i de norrländska skogarna ungefär fyra mil i från Boden. I det lilla samhället finns finns en förskola, skola, livsmedelsbutik och en liten second hand affär.

Mitt i byn bredvid affären ligger asylboendet i ett stort gult hus där en stor del av Gunnarsbyns nya invånare bor. P4 Extras Sverigekorrespondent Sandy Kallyny har varit på plats och pratat med invånarna.

Hur förbereder man sig inför en sån här utvidgning?
– Det är klart att det uppstår en rad frågor, som vart ska människorna bo? Vilka är det som kommer? Och många har ju varit med om jobbiga saker hur ska man hantera det? Men Gunnarsbyn är ju så litet så att hela byn gick ihop och engagerade sig i frågan, berättar Sandy.

Bland annat har de boende i byn arrangerat föreläsningar i samband med förberedelserna. Andra har engagerat sig som volontärer i bland annat svenskaundervisning och anordnat praktikplatser.

Asylboendet har varit positivt för byn, för de asylsökande, för de boende i Gunnarsbyn. Men fanns det inget negativt med allt det här?
– De flesta verkar glada över att asylboendet har öppnat eftersom det har bidragit så mycket till byn. Men det som faktiskt kom fram var att det under hösten har varit mycket ut- och inflyttningar i asylboendet eftersom migrationsverket nu lägger ner asylboende runt om i landet så dom här människorna har fått flytta runt en del och det har bidragit till att vissa bara stannar några veckor. Så det är klart att det skapar en viss känsla av instabilitet, både hos invånarna i Gunnarsbyn och dom som bor i asylboendet. Men sammanfattningsvis så skulle man nog kunna kalla Gunnarsbyn för en framgångssaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".