Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Världens barn

Zoja Rexhaj kämpar mot könsstympning i Gambia och Senegal

Publicerat tisdag 3 oktober 2017 kl 11.27
"Barnen har fått lära sig mänskliga rättigheter"
(4:13 min)
Zoja Rexhaj
Zoja Rexhaj Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Man måste vara på plats för att informera om att könsstympning måste upphöra. Vi samarbetar med de lokala organisationerna som vet vad som bör göras. Det säger Zoja Rexhaj som är projektledare Världens barn och som besökt byar i Senegal.

Och vill ni hjälpa Världens barn, ring då 099-52011 så skänker ni 50 kronor. För 50 kronor bidrar ni med ett mödravårdsbesök i Mocambique, ett par kryckor i Afghanistan eller skolmat i en månad till ett barn i Uganda.

– Vi åkte runt och träffade barn och kvinnor som blivit könsstympade, berättar Zoja Rexhaj. I byarna är det vanligare än i städerna. Det handlar mycket om att kontrollera kvinnornas sexualitet.

Det betraktas också som ett tecken på att man blivit kvinna - Hur man nu kan bli det när man är 5 år gammal?

– De är mellan 4 och 11 och de säger att man är redo att skaffa familj och gifta sig, berättar Zoja.

Hur mådde de barn som ni träffade?

– Faktiskt bra. I de byarna vi besökte har de slutat helt med könsstympning och de hade fått lära sig om mänskliga rättigheter. De hade fått veta att de har rätt till sin egen kropp. Det är viktigt.

Efter mer än 20 års arbete med stöd från Världens Barn antog Gambia 2015 en lag som förbjuder könsstympning. Organisationen GAMCOTRAP har enträget arbetat för en sådan lag och utvecklat nätverk i byarna som mobiliseras och larmar när en omskärelserit planeras. Mobilerna går varma och barnrättskämpar strömmar till för att övertala alla inblandade att sluta. Medlemmar i organisationen har till och med suttit i fängelse för sitt arbete med att stärka flickors och kvinnors rättigheter i Gambia.

De senaste tio åren har antalet könsstympade flickor och kvinnor i Gambia sjunkit från 98 till cirka 78 procent. Tack vare envist informerande och utbildande har makthavare nu äntligen insett det fruktansvärda i denna sed. Nu fortsätter arbetet för att avskaffa denna skadliga tradition helt.

Vilken nytta gör pengar som kommer in till världens barn?  

– Pengarna kommer fram och vi åker och kollar det. Barnen mår bra och föräldrarna utbildas, säger Zoja. Här i Sverige har vi råd att åtminstone skänka 20 kronor var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".