Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

ADVENT - glögg, portvin, pepparkaka med ädelost.

Publicerat fredag 1 december 2006 kl 09.48

Första advent och det känns som det är vår på gång. Nått är fel med vädret, det har vi förstått men likväl så är det advent på söndag.

Det är då som vi ska öppna våra nyinköpta glöggflaskor av olika sorter och fira att snart är det jul. Fast ärligt, jag tror att glöggen smakar bättre när det är lite kallare ute.

Tänk efter en promenad i kylan, komma in och värma lite glögg och känna hur detta värmer hela kroppen. Det är gött.  Ja, som Ni vet så är ju glögg ett socker och kryddsatt vin som också brukar förstärkas med destillat. Finns även som alkoholfritt.

Liten glögg historia. Glöggen är inte någon svensk uppfinning utan man vet att redan rommarna värmde sina viner med hett vatten och tillsatte allehanda kryddor. Kryddorna var väl utvalda och skulle naturligtvis vara undergörande och göra denna dryck till rena medicinen samt hela och stärka den som drack denna dryck. Man sötade även med honung.

Man vet att även Gustav Vasa hade en egen uppskattad dryck som hans egen bryggare kokade ihop till honom på rhenvin, socker, honung kanel, kardemumma, ingefära, nejlikor och galangarot. Drycken kallades för Claret och fick detta namn från claretum som betyder att klarna något, dvs man tog bort kryddorna så man fick en ren dryck.

Men skulle det vara så att Ni får glögg kvar så är det mycket gott att servera med krossad is under sommaren.
Det är inte lätt att rekommendera någon glögg, så jag noterar några som jag personligen tycker är mycket bra.
GLÖGG

99744 Herrgårdsglögg              14,5%                                                    52,-

4000 Blossa Vinglögg      10,0%                                                    53,-

97254 Dufvenkrooks *Vinglögg Röd   10,0%                                                    56,-

8505 Blossa Starkvinsglögg            15%                                                       62,-

97251 Dufvenkrooks Original   15%                                                       69,-

67262 Blossa 06      15%                                                       78,-

97256 Blossa Trestjärnig /Rom  21%  50cl                                                       74,-

97257 Blossa Trestjärnig/Cognac 21%                   50 cl                                                      78,-

97252 Dufvenkrooks Special/Whisky  20% 50cl                                                       79,-

Men det är inte slut med detta. Det finns även en underbar dryck som ska passa till pepparkakorna och ädelosten, nämligen Portvin.

Detta vin som engelsmännen upptäckte i Portugal var ett vin som man tillsatte cognac till,  vilket i första hand gjorde att vinet höll för de långa transporterna från Portugal till England.

Vinet blev så omtyckt att man har fortsatt att tillsätta destillat / inte cognac  utan vinsprit / och vinet har allt sedan upptäckten rönt stort intresse.

Jag nöjer mig denna gång med denna info men det kommer mera

Här kommer några bra portviner.

PORTVINER

8339 Porto Cruz Tawny                                 93,-

8000 Grahams LBV                                      146,-
8089 Grådask Tawny                                   146,-

8055 Smith Woodhouse 10 year Tawny           179,-

8081 Taylor 10 years Tawny                         214,-

8178 Fonseca 20 years Tawny                      364,-
8183 Grahams Vintage 1983                          563,-

8026 Grahams  40 years Tawny                        892,-

Ha en riktigt trevlig första advent och njut av glögg och portvin tillsammans med tunna pepparkakor , gärna med citrus och en mjuk ej för stark ädelost.

Thomas Vinare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".