Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

BUBBLOR I GLASET - dags att välkomna det nya året.

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 12.52

Efter fyra dagars julledighet så har kanske många av oss ledigt i mellandagarna och vad passar bättre än att förbereda nästa stora högtid, nämligen att välkomna det nya året på  ” Nyårsafton”.

Det är nu vi helt byter mat och dryckestraditioner och hänger oss åt lite mera lyxiga recept med råvaror som vi inte frossar så ofta med. Vad sägs om, löjrom,  ostron , hummer, ank och gåslever, sjötunga, marulk, kalvfilé, anka. Ja, Ni märker att jag spar inte på krutet. Det finns så mycket man kan njuta av just denna helg. Men självklart är det vi själva som väljer vad som ska bjudas denna afton.

Men det klassiska i glasen en sådan afton är ju bubblet.

Jag tycker absolut att man ska börja med champagnen när gästerna kommer som en aperitif med några tilltugg av t.ex  en Chevichekanapè med pilgrims mussla eller havskräfta, en liten toast med getostkräm , eller ostfyllda serranorullar. Löjrom eller stenbitsrom på rostat bröd och kanske en liten bit gås eller anklever även detta på rostat bröd. Vill man så kan man ju fortsätta med bubblet till förräten som ofta består av något jag beskrivit tillsammans med kanske något ytterligare. Varför inte en soppa med bas av rotfrukter och gärna med en laxskiva. Vita viner är ett bra alternativ.

Huvudrätten som kanske är även den klassisk oxfilé med en kraftig rödvinsås med en doft av ”tryffel”, dvs svamp. Använd Er av trattkantarellerna Ni plockade i höstas. För att få lite tryffeldoft så finns det tryffelolja att köpa till bra priser. Anka, vilt, jag variationerna är många och naturligtvis blir även vinvalet lika variationsrikt. Kraftiga kötträtter kräver kraftiga viner, medan kanske rätter av fläsk, kalv och kyckling föredrar lite lättare och inte för tunga viner.

Dessert denna afton är ofta glass och sorbet med  söta viner av muscatdruvan. Friskt och fruktigt och väl kylt.

När så klockan äntligen slår midnatt och vi ska skåla in det nya året så gäller det att öppna det mousserande vinet, som vi köpt just för detta tillfälle.

Här kommer nu lite tips på drycker inför Nyårsafton.

Aperitif/Champagne
7342 Bonnaire Brut                             213,-
7398 Heidsieck                                    232,-
7867 Palmer Brut                                243,-
7553 Palmer Blanc de blanc                 261,-
7592 Nicolas Feuillatte                         286,-

Vita viner
12000 Vicars Choice  Sauv,blanc           87,-
4136   Chaeau Coucheroy                     96,-
5585  Petit Chablis                                96,-
5899 G Breuer Riesling                        106,-
99502 Le Busche                                 116,-
5624 Chablis la Boissonneuse               136,-

Röda viner
42361 Eremo                                         87,-
6200  Tyells Shiraz                                 94,-
29002 Allesverloren Shiraz                      96,-
2705   Brolio                                          96,-
22273 Stellenzicht Pinotage                    106,-
12601 Conde de Valdemar  G R              119,-

Dessertviner
2554 La Salle                                          67,-
4087 Chateau Menota                            102,-
4153 Chateau du Levant                          94,-

Mousserande viner
7649 Chapel Hill                                      55,-
7688 Crement de Bourgogne                   87,-
7359 Jacobs Creek                                   92,-
7567 Rotari Brut                                      96,-

Då det gäller alkoholfria alternativ så har Systrembolaget en hel del att välja mellan, och självklart så finns ju även klassiska Pommac att njuta av.
Och glöm nu inte att dricka like mycket vatten som vin under hela kvällen.

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR JAG ER ALLA

Och så höres vi på det nya året med nya härliga doft och smakupplevelser.

GOTT NYTT VINÅR 2007

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".