Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

LUFTNING AV VINER OCH DEKANTERING

Publicerat onsdag 23 maj 2007 kl 09.23

Ja hur är det nu, ska jag lufta vinet innan jag serverar eller betyder luftningen inget för vinet. Låt oss reda ut begreppet. Alla viner vinner inte på luftning. Man kan säga att de flesta , ofta kraftfulla viner behöver lite luft för att mogna till och speciellt unga kraftiga viner.

Ett ungt vin med kraftfulla sträva tanniner och syror kanske behöver många timmars luftning. Däremot ett vin med mjukare tanniner kanske bara behöver några minuters luftning.

Generellt kan man säga att unga viner behöver mera luft än äldre. Man kan förstöra ett äldre vin genom att lufta bort kanske de olika nyanserna så var försiktig med viner som är så där en 10 år gamla.

Dekantera vinet gör man då man vet att vinet har en fällning i flaskan som man inte vill ha med när man serverar.

Märker man att vinet verkar moget och utsökt när man öppnar flaskan kan man precis innan servering slå över vinet på en karaff. Det är alltid trevligare att servera ur en karaff och då har ju gästen även möjlighet att både gissa på vinet och kommentera dess karaktär.

Här kommer lite trevliga viner inför helgen:

VITA

12169  Pinot Blanc                Frankrike              72,-

2605    Muscat                       Frankrike               87,-

2730 C J Pask                       Nya Zealand           87,-

16017 Yalumba Riesling      Australien               87,-

RÖDA

6156 Masi Paso Doble          Argentina                99,-

5328 Monte Garbi                 Italien                      97,-

2212 Rejadore Tinto Roble   Spanien                   87,-

6723 Indomita                       Chile                        87,-

2092 Fairview Pinotage         Sydafrika                102,-

Ha en riktigt trevlig helg med vin och mat som förtecken och som vanligt lika mycket vatten som vin vid bordet samt alltid ett alkoholfritt alternativ.

Thomas Vinare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".