Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

NOVEMBER- mörka kvällar med värmande grytor och goda viner.

Publicerat fredag 2 november 2007 kl 07.14

Vi kom inte undan denna gången heller. November står för dörren och som säkert alla vet så är det den månaden som många svenskar tycker mest illa om. Men varför inte försöka att göra det bästa av mörkret, kommande kyla med kanske både regn och snö och blåst. Burr.  Det är ju i denna månad tillsammans med december som vi tänder mest ljus för att göra kvällarna så trevliga som möjligt. Så låt braskaminen brinna, värmeljus på flera ställen och doften från en härligt värmande gryta eller soppa sprida sig i huset eller lägenheten.

Det är också i denna månad som Systembolaget släpper hela 84 nya viner och denna gång har man lyckats med en hel del trevliga nyheter.

Vill man kosta på sig riktigt ordentligt så kom en champagne från Tattinger år 1998 som är strålande men smakar det så kostar det.  1.050,- får man betala för denna godsak.

Låt oss botanisera i följande viner från novembernyheterna:

VITA

98129 2006 Gruner Veltliner Österrike                    79,-

Gäddburgare med pepparrot, parmarullar, sydfransk fisksoppa,

Kyckling och pasta, sallad med havskräftor, gazpacho.

99289 2007 Poacher Blend    Australien                   79,-

Kycklingfilé med citronmorrötter, räk och lax cocktail, fiskterrine,

Kall inkokt lax, ungsbakad lax grillad lax med citronsaffransås

97917 2006 Arbois Traminer Frankrike                    96,-

Sushi, halstrad abborre italiensk svamppizza, pepparrotstorsk eller gädda,

Musselsoppa, röbetsoppa, primör risotto, toast skagern,

RÖDA

98451 2005 Lasendal Garnatxa  Spanien                  79,-

Coq au vin, satayspett / kyckling/, lasagne, lammytterfilé örtmarinerad,

Renskav med svamp och rödlök, grillad fläskfilé, portvin stuvade champignoner.

99535 2006 Inycon Estate Aglianico Italien             79,-

Porterstek med russin lök och svamp, kalvlever med bacon och  capris,  mustig ox och chilligryta, slottsstek, lövbiffgryta, kycklinglevergryta med svamp, trattkantarellsoppa,

98307 2005 Grant Burge Shiraz/ Viog Australien    89,-

Lime och ingefärsmarinerad fläskfilé, oxfile Provencale, hamburgare, rostbiff, pot au feu, lamstek med fetaost, älgstek med rödlök och rödvinssmör, lamfärsbiffas med  ratatouille.

Ha en trevlig helg och som vanligt lika mycket vatten som vin och självklara alkoholfria alternative under middagen.

Thomas Vinare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".