Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

Grötskolan

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 15.30

Här hittar du alla recept från grötskolan. Recepten är sammanställda av Jonas Jonsson.

Saffransgröt (2 portioner)

500 gram färdig risgrynsgröt
0,5 – 1 paket saffran

Grötsocker

0,5 msk kanel
0,5 msk malen kardemumma
0,5 msk malen ingefära
1 msk rårörsocker

Blanda ner saffran i den varma gröten. Fördela blandningen i två ugnssäkra portionsformar. Strö över grötsockret. Bränn ytan med en brännare eller sätt in formarna högst upp i ugnen på 200 grader tills sockret smälter och det bubblar, vilket kan gå ganska fort. Garnera innan servering med hackad sötmandel och pistagenötter.

Havregrynsgröt med kardemumma, bär och frön (1 portion)

1 dl fiberhavregryn
1/2 tsk malen kardemumma
2,5 dl vatten
1 liten nypa salt
1 msk grovhackade pistasch-, hasselnötter och/eller mandel
1/2 dl färska eller frusna blåbär, hallon eller andra bär
1 msk pumpafrön, linfrön och/eller solrosfrön

Rosta havregryn och kardemumma i torr kastrull på hög värme i någon minut tills det börjar dofta. Skaka då och då under tiden.
Tillsätt vatten och lite salt. Sänk värmen och koka i tre minuter. Rör om då och då. Hacka nötterna grovt under tiden.
Häll upp gröten i en skål, toppa med bären medan den fortfarande är rykande het. Strö över nötter och frön.
Servera med kall mjölk.

Polentagröt (4 portioner)

0,5 dl polenta(majsmjöl)
4,5 dl mjölk
1 dl russin
1 banan
0,5 tsk socker
1 tsk salt

Koka upp mjölken. Vispa ner polentan och sänk värmen. Låt gröten sjuda under omröring i 6 – 7 min. Smaka av med socker och salt. Blanda ner russinen strax innan servering. Garnera med skivad banan.

Müsligröt (1 portion)

1 dl müsliblandning
2 dl vatten
1 nypa salt

Blanda müsli, vatten och salt i en kastrull. Koka i ca 3 minuter, rör ofta.

Müsli

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl havrekli
2 dl vetegroddar
1 dl torkade och hackad fikon
1 dl russin

Rågmjölsgröt (2 portioner)

1,5 dl grovt rågmjöl
4 dl vatten
1 nypa salt

Vattnet kokas upp med saltet. Tag kastrullen av värmen och vispa ner mjölet. Koka ca 10 minuter. Rör någon gång i gröten under kokningen. Till rågmjölsgröt är lingonsylt ett måste!

Stekt gröt

Gör rågmjölsgröt på morgonen och låt stå i kylskåpet till kvällen. Hetta upp smör i en stekpanna av gjutjärn och klicka ner gröt. Låt det bli en rejäl stekyta. Om det fastnar gör det inget, se bara till att du skrapar ur stekpannan ordentligt och lägger det i tallriken tillsammans med gröten

Havrekrossgröt med äpple och messmör(2 portioner)

1,5 dl havrekross
4,5 dl vatten
1 rivet äpplet
3 msk messmör
1 nypa salt

Koka havrekrossen i ca 20 min. Rör ned rivet äpple och messmör strax innan servering. Gillar du inte messmör så dofta på kanel istället.

Mannagrynsgröt med äpple- och kanel créme (2 portioner)

0,5 dl mannagryn
0,5 msk smör
4 dl mjölk
salt, socker

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och vispa i mannagrynen när den kokar upp. Låt gröten åter koka upp och sedan småkoka under omröring ca 5 minuter. Gröten avsmakas med salt och eventuellt lite socker. Mannagrynsgröten serveras med mjölk och eventuellt lite kanel.

Äpple- och kanelcréme

2 dl lätt créme fraiche
3  äpplen
1 tsk socker
1/2 tsk malen kanel

Skala och tärna äpplena. Stek dem lätt med socker och kanel i lite smör så de blir mjuka. Kyl äpplena och blanda dem med crème fraiche. Lägg en stor klick av äpple- och kanelcrémen på gröten.

Bovetegröt med katrinplommon (1 portion)

1 dl boveteflingor
1 msk linfrön
2 hackade katrinplommon
2,5 dl vatten
1 nypa salt

Koka upp katrinplommonen med vatten, tillsätt bovete och linfrön. Låt koka i ca 10 minuter. Söta med lite honung eller sirap. En bovetegröt är skonsam för magen.

Dinkel och kruskagröt (2 portioner)

1,5 dl dinkelflingor
1 dl kruskakli
0,5 dl hackade aprikoser
4 dl vatten
1 nypa salt

Blanda dinkelflingorna, kruskakli och aprikoserna med vatten i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter och rör om då och då.

Risgrynsgröt (4 portioner)

50 gr smör
1,5dl rundkornigt grötris
1 liter mjölk
0,5 dl socker

Smält smöret i en kastrull lägg i risgrynen och låt grynen koka upp med smöret. Koka upp mjölken i en annan kastrull, passa den noga så att den inte kokar över, och häll den kokande mjölken över smör/grynblandningen. Rör om, lägg på lock och låt kastrullen stå på svag värme 40 – 50 minuter. Rör sedan ner sockret och servera med kanel, socker och mjölk.

Fars kalasgröt (1 portion)

1 dl havregryn
2 dl mjölk
1 nypa salt

Koka i tre minuter. Smaksätt med kanel. Serveras med en stor smörklick och grädde.

Hälsogröt
Byt ut mjölken mot vatten. Smaksätt med pressad citron, honung och en rå äggula.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".