Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

Matjesgratäng och katrinplommonsufflé

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 13.24

En herrfavorit kallar Tage matjesgratängen. Den räcker till ungefär tre personer, men man kan dryga ut med lite potatis, ägg och sill om man är fler. Till efterrätt får vi katrinplommonsufflé.

Matjesgratäng
3 portioner

En burk matjessill
8-10 kokta kalla potatisar (gärna färskpotatis)
2 hårdkokta ägg
Ost att strö över

Sås:
2 msk margarin
En halv gul lök
3 msk vetemjöl
3 dl kaffegrädde + sillspadet
3 msk finklippt persilja

Skär potatisen i skivor och sillen i bitar. Hacka äggen. Smält margarinet, rör ner lök, mjöl och späd med grädde och sillspadet. Låt koka i ca 5 minuter och blanda därefter i persiljan. Smörj en ungssäker form, helst med raka kanter. Lägg potatis i botten, sedan ett lager sill, ett lager ägg och ett lager sås. Upprepa två gånger så att såsen är högst upp och strö över ost på toppen. Gratinera i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter på 225 grader.

Katrinplommonsufflé

200 g kärnfria katrinplommon
10 sötmandlar
2 bittermandlar
3/4 dl strösocker
6 äggvitor

Koka katrinplommonen i vatten i ca 5 minuter. Slå därefter av vattnet och hacka plommonen fint. Hacka sötmandlarna och riv bittermandlarna. Blanda ner socker och mandel. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i plommonmoset. Fyll smeten i väl smord form och grädda på 200 grader ca 30-40 minuter. Servera med lätt vispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".