Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

Tonfiskgryta och marängäpplen

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 13.10

Idag serverar Tage ännu en tvårätters som överraskar. En lättlagad gryta och en smarrig efterrätt.

Tonfiskgryta

2 msk smör
1 - 2 tsk curry
1 purjolök
1 burk krossade tomater
salt
peppar
cayenne
soya
1 burk tonfisk i bitar
1 burk musslor i vatten
persilja

Fräs purjolöksbitarna i smör med curry. Tillsätt en burk krossade tomater. Smaksätt med salt, peppar och soya. Lägg i tonfiskbitarna och låt allt puttra en stund. Häll i musslorna strax innan serveringen och dekorera med persilja. Servera med ris.

Äppelmaräng med valnötsgrädde

4 äpplen (stora, syrliga)

Fyllning

25 g mandel
75 g smör
1 tsk sirap
175 grader tills äpplena blir mjuka

Maräng

4 äggvitor
1 dl socker
2-3 dl vispgrädde till servering
finhackade valnötskärnor

Smörj en ugnssäker form. Skala och kärna ur äppelhalvorna. Lägg dem i formen. Fyll varje äppelhalva med mald mandel och lägg på en klick smör och en klick sirap. Sätt in formen i 175 graders värme till äpplena är mjuka. Gör en marängsmet och täck varje äpple med smeten. Sätt in i ugnen tills marängen har fått färg. Servera med finhackade valnötskärnor och vispade grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".