Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

Vin i jakttider

Publicerat fredag 29 september 2006 kl 11.46

VINER I HÖSTMÖRKER OCH JAKTTIDER

Ja så var då den väntade hösten här, men man får väl säga att vi har haft en riktigt fin sensommar och förhöst. I dessa tider är det dags att kanske ta den sista älgsteken från frysen så att man får plats med förhoppningsvis med höstens jaktlycka. Inte bara vilt gäller nu utan lamm och nötkött i härliga grytor ligger bra till i tiden.

Man naturligtvis vill vi kanske ha en förrätt som gärna vill bli ledsagad av ett vitt vin så jag börjar med några vita vintips inför helgen.

VITA

4151     Château Bonnet     Frankrike                                 87,-

Pilgrimsmusslor, gratinerad getost

15515   Graham Beck Chardonnay Viogner  Sydafrika      67,-

Saffransdoftande fiskgryta, grillade havskräftor

6406      Tahbilk Marsanne    Australien                              92,-

Carpaccio, lax och räkcocktail

6498       Stoneleigh Riesling  Nya Zealand                       100,-

Cesarsallad, musselsoppa

RÖDA

2066 Jacob’s Crek Shiraz Cabernet   Australien                  67,-

Mustig gryta, lammkotletter

6516 Mont Gras  Merlot                     Chile                          89,-

Älgrulader, älgstek

32208 Rocca delle Maciè C C             Italien                       89,-

Renkalvfilé med kantareller, vildsvin

12507 Vila Santa                                 Portugal                    99,-

Rådjur, älggryta

2710   Marqués de Arienzo                 Spanien                     92,-

Fasan, ankbröst

26001 Ravenswood Vintners B  Zin   USA                          116,.-

Älggryta med fikon, hare, ankbröst

Ha en riktigt trevlig helg

THOMAS VINARE

 

Kantarellsoppa med palsternacka och bacon

3-4 portioner, 30 minutter

5 dl kantareller
2 msk smör
nymalt vitpeppar
2 schalottenlökar
2 palsternackor
1 l svampbuljong
2 dl grädde
2 msk madeira
1 paket bacon
1 knippa persilja
Börsta och ansa kantarellerna. Dela dom på längden. Fräs svampen i stekpanna tills vätskan är borta. Tillsätt smöret. Salta och peppra. Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och tärna palsternackan. Fräs hacket med svampen ett par minuter. Ta upp hälften och lägg åt sidan. Slå påbuljong, grädde och madeira. Koka sakta i 10 minuter. Stek baconet knaprigt under tiden. Låt rinna av på hushållspapper. Kör soppan hastigt i mixer. Smaka av med salt och peppar. Värm utan att koka. Fördela nästan all svampblandning i fyra soppskålar. Slå på soppan. Garnera med de sista svamparna, bacon och grovhackad bladpersilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".