Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lätt sätt att vakna. Varje vardag 06-10.

GARVSYRA OCH TANNINER I VINER.

Publicerat fredag 6 oktober 2006 kl 08.13

Vi är vi många som kanske reagerar på att vinerna är sträva och bittra i sin smak , man blir lite torr i munnen och vinet känns kanske lite omoget. Ja så är verkligheten för röda viner.

Garvämnena eller tanniner kommer från druvans skal och eventuellt också från kärnorna samt ekfatslagring. Detta är naturligt vis mycket bra för viner som behöver en stund på sig att växa till och mogna och bli framförallt ett bra komplement till den mat som vi ska inmundiga till vinet. Men det finns vissa personer  som kan  vara överkänsliga för just viner med mycket garvämnen.

Hur ska man nu veta vilka viner som jag som är lite känslig ska välja. För det första ska man välja viner som är lätta och unga och som inte är avsedda för lagring det vill säga viner för direkt konsumtion.

Något som är VIKTIGT är att man ska dricka lika mycket vatten som vin och är man känslig bör man dricka mera vatten än vin. Vatten ska alltid finnas tillsammans med vinet på bordet.

Här kommer några viner som kanske kan vara intressanta, men OBS  att känsligheten kan variera mycket mellan person till person.

RÖDA

5408 Beaujolais  Royal                                   59,-

5003 Beaujolais Village                                  73,-

2550 Chateau des Vergers                               79,-

5106 Morgon                                                   87,-

Alla dessa kommer från Frankrike och är gjorda på druvan Gamay och är ofta inte ekfatslagrade.

Rådet från mig är att fråga på Systembolaget om vilken druva som finns i vinet och om det är kraftigt ekfatslagrat.

Men än en gång , det är nog bara att prova sig fram genom att variera viner och druvsorter så kanske man hittar sin egen typ av vin som man inte reagerar negativt på.

LYCKA TILL

Thomas Vinare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".