Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Starta dagen med P4 – vi ger dig länet, landet och världen.
Onsdag 27 oktober

Förrätt, varmrätt & dessert

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 06.28
Efterrätt á la Lasse Magnusson
(5:42 min)
1 av 18
Ulla-Britt Adelswärd lagar räksnäcka Florentine.
2 av 18
Snäckorna...
3 av 18
Räkor
4 av 18
Var är cayennepepparn?
5 av 18
Göra stuvningen.
6 av 18
Ulla-Britta tar ut snäckan.
7 av 18
Den var´utsökt, tyckte Per om räksnäckan.
8 av 18
Det behövs skapligt stora grytor om man ska göra 450 portioner samtidigt...
9 av 18
Varmrätten: Älggryta
10 av 18
Det tar en morgon att hacka alla grönsaker som ska vara med i älggrytan.
11 av 18
Två timmar... Så länge ska grytan puttra.
12 av 18
Helen skriver receptet - för 450 portioner...
13 av 18
Helen Bengtsson är en av tjejerna som driver matsalen på Haganässkolan.
14 av 18
Efterrätterskocken Lasse Magnusson lagar desserten.
15 av 18
Allt som behövs!
16 av 18
Se så fint det blev.
17 av 18
Och här det som blev över. Räcker till en omgång till.
18 av 18
Lasse var otroligt nöjd efter dagens dessertlagning.

Idag gjorde vi allting. En komplett trerättersmeny på tre timmar. Halv åtta fanns Per på plats hos Ulla-Britta Adelswärd och lagade Räkksnäcka Florentine, halv nio lagades huvudrätten i köket på Haganässkolan och vid halv tio fixade komikern Lasse Magnusson desserten. Allt direkt i Morgon i P4 från Älmhult med Per Brolléus. Recepten finns givetvis. Klicka på LÄS MER.

Förrätt: RÄKSNÄCKA FLORENTINE (4 portioner)

1 paket djupfryst bladspenat 250 gram
1 msk smör
3 msk creme fraiche
2 krm riven muskotnöt
500 gram oskalade räkor

Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk + fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
1,5 dl vispgrädde
1 äggula
vitpeppar, cayennepeppar, salt
2 dl riven grevéost

Sätt ugnen på 275 grader, tina spenaten och pressa ut vattnet. Rensa räkorna. Smörj fyra gratineringssnäckor eller andra ugnsfasta portionsformar.

Hacka spenaten grovt, fräs den lätt i smör. Tillsätt creme fraiche. Krydda med salt och riven muskotmnöt efter smak. Fördela spenatën i de smorda snäckorna.

Fräs smör och mjöl utan att det tar färg. Späd med mjölk, buljong, vin och grädde under vispning. Låt koka 5-10 minuter till en lagom tjock stuvning. Smaka av med kryddorna. Rör ner äggulan och räkorna. Låt sedan stuvningen inte koka mer, då blir räkorna sega.

Fördela räkstuvningen över spenaten och täck med riven ost.

Gratinera i ugnen 8-10 minuter tills stuvningen är genomvarm och ytan fått fin färg.

Serveras med vitlöksbröd och vitt vin.

Varmrätt: ÄLGGRYTA (450 portioner)

65 kilo älgkött
10 kg tomater
12 kg hela champinjoner
5 kg palsternacka
5 kg morötter
5 kg potatis
salt och peppar
vatten
10 liter grädde
Maizena

Dela alla ingredienser och lägg i en stor gryta. Koka och upp och låt allt puttra i två timmar. Tillsätt därefter grädden och red av med maizena.

Servera med sallad och kokt potatis. Vill du bara göra mat för fyra personer så delar du mängden på alla ingredienser med 100!!!

Dessert: PÄRONHALVOR MED MINTCHOKLAD (4 portioner)

1 burk konserverade päronhalvor
1 låda After Eight

Öppna burken och tag ut fyra päronhalvor. Lägg på ett fat och placera därefter en aftereight-skiva på varje päronhalva. Kör i micron 1,5 minuter. Klart. Serveras med kaffe och en liten cognac.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".