Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Formbröd med frukt och nötter

Publicerat tisdag 15 april 2008 kl 11.17

Kock: Stina Algotsson

Stina Algotsson bjöd på ett formbröd som när du öppnar det upplevs som en skattkista med godsaker. Från Västergatan 15 april 2008.  

Ett bröd

  • 1 dl havregryn
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • ¾ dl grovhackade torkade aprikoser eller fikon
  • ½ dl grovhackade nötkärnor
  • 4 dl filmjölk eller yoghurt
  • ¾ dl mörk sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 ºC. Smörj en avlång brödform (1 ½ l).

Blanda havregryn, grahamsmjöl, vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Lägg i frukt och nötter. Tillsätt filmjölk eller yoghurt och sirap och blanda väl. Klicka ut degen i formen och jämna till ytan.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen tills det har fått fin färg och är genomgräddat, ca 1 timme. Stjälp upp det sedan det svalnat något och låt det kallna på galler under bakduk. Låt det helst vila till nästa dag innan det skärs i tunna skivor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".